ВСЕУКРАЇНСЬКІ КРАЄЗНАВЧІ ЧИТАННЯ «ІВАН ФРАНКО І ПРИКАРПАТТЯ»

27 серпня в Україні широка громадськість відзначала 168 років від Дня народження видатного українського письменника, поета, публіциста, філософа, перекладача, вченого, громадського і політичного діяча Івана Франка.

Іван-Франко

Краєзнавці Прикарпаття пишаються, що їхній край тісно пов’язаний з Каменярем і шанобливо зберігають пам’ять про нього. Іван Франко неодноразово бував на Івано-Франківщині, відвідував, зокрема, Станіславів, Лолин, Шевченкове, Болехів, Галич, Коломию, Долину, Криворівню. Цей край надихав його на творчість, тут він знайшов своє кохання.

Краєзнавці Івано-Франківщини організували і провели в межах Всеукраїнських краєзнавчих читань низку заходів, присвячених постаті Івана Франка як багатогранного та талановитого українського діяча. 28 серпня 2024 р. в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка пройшов літературний вечір «Шляхами Великого Каменяра», де лунали поетичні та прозові його твори. Франкові читання стали подією для молоді, яка долучилася до творчості Каменяра, відкрила для себе філософську глибину його творів, усвідомивши, що Іван Франко був не лише прозаїком, драматургом і поетом, а й великим ученим-енциклопедистом, публіцистом, економістом, перекладачем і політиком.

Фото_музей

Продовженням заходу стали молодіжні читання біля пам’ятника Каменяреві в Івано-Франківську. Складовою частиною Всеукраїнських краєзнавчих читань стали літературні зустрічі в селі Лолин Долинського району. Центром заходу став музей Івана Франка, експозиція якого розповідає про життя та творчість видатного українського письменника. Тут можна побачити бойківські хатні старожитності, музичні інструменти, давні одяг і взуття, а також ознайомитись з творами Франка в царині національної культури, літератури та публіцистики. У цьому селі Іван Франко зустрів своє кохання – Ольгу Рошкевич. Франкове слово об’єднало краєзнавців, письменників, літераторів, вчителів, молодь, усіх шанувальників великого українця, який своїм творчим генієм створив цілу епоху в українській історії та культурі.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *