Засідання правління Закарпатської обласної організації НСКУ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA5 серпня 2016 року відбулося чергове засідання правління Закарпатської обласної організації НСКУ на якому було розглянуто низку актуальних питань. Захід пройшов у приміщенні Закарпатського обласного краєзнавчого музею імені Т.Легоцького.

Порядок денний сформували наступні питання:
1. Про підтримку звернення депутатів Закарпатської обласної ради до Кабінету Міністрів України з проханням встановити тимчасовий мораторій  (заборону) до 1 січня 2017 року на введення в дію підвищення цін і тарифів для населення на житлово-комунальні послуги.
2. Про ініціативу краєзнавця Людвіга Філіпа щодо збереження будинку відомого художника Рошковича.
3. Про результати участі членів правління ЗОО НСКУ у конкурсних комісіях з добору кадрів на посади керівників закладів культури.
4. Про висунення кандидатур на присвоєння «Почесної відзнаки Ужгородської міської ради».
5. Про нагородження.
6. Прийом в члени ЗОО НСКУ. Розгляд заяви Орлова І.С.
7. Різне.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAСпілчани прагнуть жити проблемами народу і посильно впливати на їх позитивне вирішення. Зокрема, з ініціативи голови правління, підтримано звернення депутатів Закарпатської обласної ради до Кабінету Міністрів України з проханням встановити тимчасовий мораторій (заборону) на введення в дію підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги. Така позиція краєзнавців цілком співзвучна чинному законодавству і нормативним документам щодо діяльності творчого громадського формування. Прийняте рішення направлено на адресу Кабінету Міністрів України.

Зацікавлено пройшло обговорення ініціативи досвідченого краєзнавця Людвіга Філіпа, який запропонував вжити негайних заходів щодо збереження будинку в Ужгороді, в якому народився, жив і  творив видатний художник Ігнацій Рошкович. Варто заначити, що й вся сім?я Рошковичів заслуговує на те, щоб ужгородці її не забували. Двоє з Рошковичів — відомі діячі Мукачівської греко-католицької єпархії. Ігнац Рошкович — старший (1822?1895 рр.) був каноніком, педагогом, викладачем Ужгородської богословської семінарії. Він — укладач «Моральної теології» (1877 р.), «Изборника» (1887 р.) та інших теологічних книг, виданих в Будапешті на угорській мові. Його син Еммануїл (1805?1905 рр.) також був каноніком Мукачівської греко-католицької єпархії, педагогом, професором теології Ужгородської богословської семінарії, укладачем молитовника «Ангел Господній» та «Меморандуму…». За сприяння Еммануїла Рошковича-старшого у 1906 році був побудований храм для греко-католицької громади одного з районів столиці Угорщини – Будапешта (площа Троянд, VII район).
В будинку по вул. Капітульній, 14 в Ужгороді до 1875 р., тобто до вступу на навчання до Будапештської школи взірцевого малювання, також проживав відомий закарпатський художник, угорець за національністю, Ігнац Рошкович-молодший (1854?1915 рр.). Його перу належать, зокрема,  розписи в соборі святого Іштвана в Будапешті, церкві Йожефвароша, галереї святих в замку та королівському палаці в Буді (частині нинішнього Будапешта), греко-католицькій церкві на площі Троянд в Будапешті та інші відомі серед спеціалістів роботи. У 1885 р. за високий професіоналізм художника нагородили Великим дипломом Угорського товариства образотворчого мистецтва, у 1900 р. — Малою золотою медаллю Угорщини, а в 1902 р. він був удостоєний премії імені угорського художника Кароля Котца (1833-1904 рр.). Завершив свій земний вік і похований Ігнац Рошкович — молодший в столиці Угорщини. Декілька років тому художнику вже встановлено пам’ятник на площі Театральній в Ужгороді.
Згадуваний будинок перебуває в аварійному стані. Прийнято рішення внести пропозиції на розгляд обласної ради і обласної державної адміністрації та Ужгородської міської ради щодо реставрації родинного будинку Рошковичів, встановлення на ньому меморіальної дошки та назви на їх честь однієї з вулиць обласного центру Закарпаття.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAГолова правління М.В.Делеган інформував учасників зібрання про результати участі членів  правління ЗОО НСКУ у конкурсних комісіях з добору кадрів та конкурсах на посади керівників закладів культури. Зазначена робота, зокрема, голови правління була високо оцінена всіма присутніми. Конкретніше про це вказано у повідомленні, розміщеному на сайті ЗОО НСКУ.

Краєзнавці Закарпаття плідно співпрацюють з іншими творчими організаціями, зокрема, письменників та художників. Нинішнього року виповнюється 70 років з часу створення Закарпатських обласних організацій Національних спілок письменників і художників. З цієї нагоди прийнято рішення просити нагородити зазначені творчі спілчанські осередки Подяками Національної спілки краєзнавців України за активну роботу по збереженню і примноженню культурно-мистецьких здобутків та плідну співпрацю із обласною краєзнавчою організацією.

Члени правління Закарпатської обласної організації Національної спілки краєзнавців України  також обговорили питання підготовки до Дня Ужгорода, що відбудеться у вересні нинішнього року. Одноголосно було підтримано пропозицію члена правління, одного із краєзнавців-старійшин краю, Заслуженого працівника культури України Василя Степановича Габорця висунути на присвоєння звання “Почесний житель Ужгорода” кандидатуру добре відомого композитора, диригента, громадсько-культурного діяча, Заслуженого артиста України Миколи Попенка, якому нещодавно виповнилося 80 років.

Учасники роботи правління одноголосно прийняли в свої ряди адвоката, спеціаліста з питань краєзнавчого мистецтва, колекціонера Ігоря Станіславовича Орлова.

М.В.Делеган,
голова правління Закарпатської обласної організації НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *