У ДРАБІВСЬКОМУ РАЙОНІ НА ЧЕРКАЩИНІ ЗАСНОВАНО КРАЄЗНАВЧУ ПРЕМІЮ

КозорізБільше року у Драбівському районі Черкаської області діє затверджена сесією районної ради програма розвитку краєзнавства до 2018 року, участь у розробленні якої взяла обласна організація та місцевий осередок Національної спілки краєзнавців України.

Метою програми депутати визначили підвищення обізнаності різних верств населення, передусім дітей і молоді, з історією та сучасністю Драбівщини. Програма спрямована на формування у жителів району цілісного уявлення про багату на події історію рідного краю, про видатних земляків, які жили, боролися і творили на благо українського народу. Реалізація запланованих заходів підпорядкована вихованню у громадян патріотизму і гордості за свій рідний край і Україну, готовності відстоювати незалежність держави. Програмою передбачено дослідження та висвітлення історичних подій, пам’ятних дат та культурних надбань краю, підтримка видання краєзнавчої літератури та навчально-сертифікатметодичних матеріалів з історії Драбівщини, розширення мережі громадських музеїв та музейних кімнат, вивчення та відродження народної творчості, проведення краєзнавчо-просвітницьких заходів.

На виконання програми за участю місцевих краєзнавців засновано районну краєзнавчу премію (5 тис. гривень) імені Івана Городинця (03.09.1927–3.05.2014) — відомого педагога і краєзнавця, уродженця села Безпальче.

Він створив і впродовж багатьох років очолював один із кращих на Черкащині сільських музеїв, удостоєний звань «Заслужений учитель України» і «Почесний краєзнавець України». Своєю невтомною пошуковою працею Іван Сергійович зібрав і повернув з небуття багато безцінних історико-культурних пам’яток, опублікував велику кількість статей у періодичних виданнях та пресі.

Покладання квітівГоловною справою усього життя для нього став пошук відомостей про односельчан, які загинули в горнилі війн і революцій, під час голодоморів і політичних репресій. На основі зібраних матеріалів ще у 1994 році створив Книгу Пам’яті села Безпальче — один із перших в Україні біографічних літописів українського села. У книзі вміщено інформацію про героїчні і драматичні долі сотень односельчан від початку і до кінця ХХ століття. Майже півстолітня кропітка дослідницька праця І.С.Городинця в архівах, музеях та бібліотеках завершилася написанням іншої книги з промовистою назвою «Пам’ять не згасне». В ній на прикладі свого рідного села показана неймовірно складна історія усього українського селянства періоду війни.

За його ініціативи у селі встановлено пам’ятник землякам, які стали жертвами голодомору і політичних репресій. Зробив краєзнавець значний внесок у вивчення біографії та родоводу репресованого  художника І.І.Падалки, а також увічнення його пам’яті. Ініціював встановлення пам’ятника художнику на його батьківщині — у селі Жорнокльови, а в Драбівському районному краєзнавчому музеї відкриття меморіальної кімнати. Пропрацювавши не один десяток років учителем історії в Безпальчівській школі, він багато зробив для патріотичного виховання молодого покоління, прищепив своїм вихованцям любов до рідного краю і України.

біля школи 22 вересня 2016 року, напередодні дня народження І.С.Городинця, у селі Безпальче, біля  школи, де він працював, відбулося вшанування першого лауреата районної краєзнавчої премії його імені. Ним став краєзнавець, уродженець села Великий Хутір Віктор Петрович Козоріз. У його краєзнавчому доробку — Книга Пам’яті села Великий Хутір, книга про історію цього села, низка ґрунтовних праць з історії церков та освіти Драбівщини, про діяльність Золотоніського повітового земства.
Премію Віктору Козорізу вручив голова районної ради В.В.Дзега. Лауреата привітали син І.С.Городинця — Юрій, голова райдержадміністрації І.В.Гайдай, сільський голова Л.В.Марунич, директор школи Т.В.Миколаєнко. Директор ПСП «Плешкані» Л.І.Лисун нагородила кращих краєзнавців і школярів цінними подарунками.
Голова Черкаської обласної організації вручення бібліотечкиНаціональної спілки краєзнавців України В.М. Мельниченко передав місцевій школі бібліотечку краєзнавчої літератури.
Перед початком заходу керівники району та представники громадськості поклали квіти до могили І.С. Городинця, а по завершенню — відвідали створений ним музей рідного села.

музейЗаснування районної краєзнавчої премії у Драбові є не тільки свідченням уваги до краєзнавства, а й стимулом до подальшого вивчення місцевої історії громадськими дослідниками, створення ними правдивого літопису рідного краю, активізації роботи з патріотичного виховання громадян на славних сторінках минувшини.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *