В ім’я утвердження історичної правди

День краєзнавстваВідтепер дослідники окремих поселень і земель України 28 травня відзначатимуть Всеукраїнський день краєзнавства — на честь відкриття в 1925 році у місті Харкові І Всеукраїнської краєзнавчої конференції. Таке рішення ухвалив VI з’їзд Національної спілки краєзнавців України, що відбувся 23 січня в конференц-залі Інституту історії України НАН України.

Робота поважного зібрання була сповнена академічного духу. Вітання організаторам, делегатам та учасникам з’їзду надіслали, серед інших, міністр культури України Євген Нищук та міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. Про важливість краєзнавчої роботи говорили директор Інституту історії України НАН України Валерій Смолій, ректор Національного педагогічного університету імені М. Драгоманова Віктор Андрущенко, голова Фонду «Рідна країна» Микола Томенко та інші.

Порядок денний роботи з’їзду включав, зокрема, звіт правління і ревізійної комісії НСКУ за 2012–2016 роки, внесення змін до Статуту Спілки, а також обрання її керівних органів на наступні п’ять років. Найбільше за часом тривала звітна доповідь голови Спілки, члена-кореспондента НАН України Олександра Реєнта. До її обговорення долучилися також голови обласних організацій: Хмельницької — Лев Баженов, Івано-Франківської — Михайло Косило, Волинської — Геннадій Бондаренко, Вінницької — Сергій Гальчак, Черкаської — Василь Мельниченко, Донецької — Валерій Романько, Одеської — В’ячеслав Кушнір, Полтавської — Олексій Нестуля, Львівської — Микола Литвин, Чернівецької — Олександр Добржанський, Київської обласної — Григорій Савченко і міської — Олександр Гончаров. Усі промовці схвально оцінювали роботу попереднього керівництва, тож особливих змін у складі керівних органів не відбулося. Зазначу тільки, що кількісний склад правління НСКУ скоротився з 73 до 59 осіб, що, одначе, навряд чи має суттєве значення.

День краєзнавства-2Як поінформовано на з’їзді, нині членами НСКУ є 2095 осіб. Однак окупація Криму та війна на Сході України негативно вплинули на роботу Спілки. Зокрема, на невизначений термін призупинена діяльність Кримської республіканської та Севастопольської міської організацій; суттєво ускладнена робота Донецької та Луганської обласних організацій, їхня юридична адреса перенесена до Слов’янська та Старобільська відповідно. Окрім того, за порушення Статуту НСКУ та зраду інтересів України протягом 2014?2016 років — президія правління НСКУ, за поданнями Дніпропетровської, Донецької, Луганської обласних та Кримської республіканської організацій, виключила з членства понад тридцять осіб (зокрема, членів так званого «Союза краеведов ДНР»). Також акцентовано, що з 2014 року припинилася співпраця НСКУ із науковими, освітніми та громадськими організаціями Російської Федерації.

Хочеться нагадати, що Національна спілка краєзнавців України за 2012?2016 роки відзначила 85-річчя журналу «Краєзнавство», 90-річчя створення Українського комітету краєзнавства, 100-річчя з дня народження першого голови НСКУ Петра Тронька. Активно ведеться науково-методична, видавнича, громадсько-просвітницька, інформаційна діяльність. Загалом, з’їзд краєзнавців укотре підтвердив, що НСКУ залишається об’єднавчим центром професійних дослідників і літописців рідного краю, кожен представник якого докладає максимум зусиль в ім’я утвердження історичної правди про минуле України та працює задля кращого майбутнього.

Євген Букет,
головний редактор газети “Культура і життя”,
член Правління Національної спілки краєзнавців України

Джерело:
Газета “Культура і життя”,
№5?6, 10 лютого 2017 р.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *