КРАЄЗНАВЧА КОНФЕРЕНЦІЯ ЧЕРКАЩИНИ, ПРИСВЯЧЕНА 100-РІЧЧЮ УКРАЇНСЬКОЇ РЕВОЛЮЦІЇ

IMG_725720 квітня в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відбулася VІІІ науково-краєзнавча конференції «Черкащина в контексті історії України», присвячена 100-річчю Української революції 19171921 рр.

IMG_7333На адресу конференції надійшов вітальний лист голови Національної спілки краєзнавців України, члена-кореспондента НАН України О.П.Реєнта, в якому зазначено, що «проведення конференції є підтвердженням того, що черкащани знають і шанують свою історію, своїх видатних земляків, які жили і творили в ім’я України, щиро вболівали за її долю і майбутнє».

ЗаставкаНауково-краєзнавчі конференції «Черкащина в контексті історії України» започатковані обласною організацією Національної спілки краєзнавців України. Перша відбулася у 2003 році і присвячувалася 50-річчю утворення Черкаської області. Відтоді конференції проводяться раз у 23 роки і присвячуються актуальним проблемам історії краю.

DSCN6953Особливість таких конференцій полягає в тому, що в них, окрім науковців, беруть участь широкі верстви краєзнавчої громадськості з міст і районів області учителі, працівники музеїв, архівів, історико-культурних заповідників, журналісти. Предметом досліджень є конкретні теми місцевої історії, які в багатьох випадках суттєво доповнюють напрацювання академічної науки. Участь в конференціях краєзнавців спільно з науковцями сприяє професіоналізації краєзнавчої роботи. За наслідками конференцій видаються збірники матеріалів, які користуються популярністю серед громадськості.

IMG_7349Цьогорічна VІІІ науково-краєзнавча конференція «Черкащина в контексті історії України», була присвячена 100-річчю Української революції 19171921 рр. Звернення до цієї теми набуває особливої актуальності з огляду на те, що Черкащина в добу революції відіграла важливу роль в розгортанні боротьби за українську державність. Тут формувалося Вільне козацтво, в Холодному Яру розгоралося полум’я загальноукраїнського повстанського руху. Територією краю героїчним Першим Зимовим походом пройшла Армія УНР.

Предметом наукової дискусії стали події 19171921 років на Черкащині. Вони знайшли всебічне висвітлення на конференції, яка зібрала людей не байдужих до історії рідного краю і які, готуючи свої матеріали, провели велику дослідницько-пошукову роботу, опрацювали значний масив історичних джерел.

На пленарному засіданні з доповідями виступили проректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, заступник голови облорганізації НСКУ професор С.В.Корновенко («Українська революція 19171921 рр.: історичний досвід та традиції державотворення»), голова облорганізації НСКУ професор В.М.Мельниченко («Події Української революції 19171921 рр. на Черкащині»), професор В.В.Масненко («Регіональна специфіка Української революції 19171921 рр. на Черкащині у сучасному концептуальному осмисленні»).

На пленарному засіданні заслухано також повідомлення Ю.Ю.Ляшка («Підтвердження історичних фактів, описаних у романі Ю.Горліс-Горського «Холодний яр» (за матеріалами польових досліджень»), Т.А.Клименко («Огляд документів 19171921 рр. з фондів Державного архіву Черкаської області»), С.А.Брижицької («Постать Шевченка в самосвідомості відвідувачів Тарасової гори в часи Української революції 19171921 рр.»), А.М.Кравця («Євген Слабченко з Канівщини  учасник Української революції 19171921 рр. і французький режисер»).

Змістовна і зацікавлена дискусія відбулася у тематичних секціях  «Воєнні дії та повстанський рух на території Черкащини. Економічний розвиток та культурно-освітнє життя краю» та «Видатні постаті черкащан  учасників Української революції 19171921 рр. Увічнення революційних подій на Черкащині».

Оргкомітет висловив впевненість, що конференція стала важливою віхою у справі наукового осмислення історії Черкащини доби Української революції і дасть поштовх для активізації цієї роботи. А знання про боротьбу за незалежність і соборність України та військову звитягу земляків у 19171921 роках сприятиме вихованню у черкащан високих патріотичних якостей, гордості за свій рідний край і Українську державу.

21 квітня краєзнавчу конференцію такої тематики провела Кам’янська районна організація НСКУ, а 27 квітня конференцію, присвячену 100-річчю Української революції 19171921 рр. проводять краєзнавці Умані.

Василь Мельниченко,
голова Черкаської обласної організації НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *