Відбувся Пленум краєзнавців Івано-Франківщини

20180523_150619В Івано-Франківському обласному державному центрі туризму і краєзнавства учнівської молоді 23 травня 2018 р. відбувся Пленум правління Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України.

20180523_150643 (1)На ньому було обговорено першочергові завдання організації, відзначення Всеукраїнського дня краєзнавства, визначено лауреатів обласної премії ім. Є.Паранюка та рекомендувано кандидатури на відзначення обласною премією ім. В.Полєка в галузі краєзнавства. Пленум розглядав і питання внутріспілчанського життя.

На початку були вручені дипломи лауреатів премії обласної організації НСКУ «Краща краєзнавча книжка року» в номінації «науково-популярне видання». Лауреатами стали: Б.Гаврилів, І.Репела, В.Ревчук за книгу «Історія мікрорайону Опришівці м.Івано-Франківська», С. Бреславська, Є. Баран за літературно-історичний альманах «…Зродились ми великої години…», Ю.Угорчак за книгу «Олександр Феданко. Мої спогади».

Також на засіданні було вручено Подяки Національної спілки краєзнавців України членам правління ІФОО НСКУ Мирославу Габораку і Валерію Ковтуну.

Розпочав роботу Пленуму голова Івано-Франківської обласної організації НСКУ Михайло Косило. У своєму виступі він підсумував роботу краєзнавців за попередній рік та окреслив першочергові завдання на 2018 рік з урахуванням того, що цьогоріч є ювілейні дати: 100-річчя ЗУНР, 170-річчя скасування панщини, 90-річчя з дня народження В.Т.Полєка та 95-річчя Є.М.Паранюка та інші важливі ювілеї. З нагоди Всеукраїнського дня краєзнавства Косило М.Ю. закликав краєзнавців презентувати свої краєзнавчі доробки в засобах масової інформації та наголосив на важливості широкого висвітлення краєзнавчої діяльності Спілки.

При розгляді другого питання Василь Бабій попередньо порадившись з старійшинами краєзнавства та родиною Паранюків, запропонував нагородити премією ім. Є.Паранюка ІФОО НСКУ Воробця Михайла Васильовича та Морозюка Володимира Карповича. Пленум затвердив дану пропозицію.

Михайло Сигидин запропонував, а зібрання підтримало представити до нагородження обласною премією ім. В.Полєка в галузі краєзнавства: Качкана В.А.,  док. філол. н., проф. ІФНМУ; Колектив Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка (Бабій Л. В., директора, Горбань Г.В., заступника директора, Шаран О.І., завідувача краєзнавчого відділу, Дволітку В. Р., бібліографа); Глаголюка В.П., к. іст. н., доц. ВНЗ “Університет економіки та права «Крок»”; Райківського І.Я., док. іст. н., проф. ПНУ ім. В. Стефаника.

М.Ю.Косило повідомив, що надходять запитання від краєзнавців про перегляд розміру вступного та щорічного внеску до Спілки зумовлені сучасним економічним станом. Всі присутні підтримали пропозицію про доцільність розгляду даного питання на засіданні Правління Національної спілки краєзнавців України.

Під час обговорення питань виступили: Паньків М.І. ,проф. ПНУ ім. В.Стефаника, Ковтун В.І., директор Коломийського педагогічного коледжу, Баран Є.М., доц. ПНУ ім. В.Стефаника. Великочий В.С., проф. ПНУ ім. В.Стефаника проінформував присутніх про проведення Всеукраїнської наради з питань викладання навчального курсу «Основи краєзнавства» у закладах вищої освіти, яка відбудеться 24 травня 2018 року в Києві та про важливість розгляду даного питання. Глаголюк В.П. повідомив про проектні пропозиції щодо встановлення погруддя В.Грабовецького в центрі його рідного села Печеніжин та відкриття кімнати-музею в приміщенні сільського музею О.Довбуша.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *