Презентація видання “Пам’ятки історії та культури міста Марганець”

Марганець титул18 квітня 2019 р. в приміщенні Дніпропетровської обласної державної адміністрації відбулася презентація видання «Пам’ятки історії та культури міста Марганець».

Це вже п’яте видання в серії Пам’ятки історії та культури Дніпропетровської області. Випуск присвячений пам’яткам археології, архітектури, історії та монументального мистецтва, що розташовані на території міста Марганець. У виданні зібрано 43 статті на 65 об’єктів культурної спадщини Марганця, а також розгорнуті історичний та археологічний нариси про минуле міста.

18.04.19 презентация МарганецьКнига підготовлена спеціалістами Дніпропетровського обласного центру з охорони істориком-культурних цінностей, співробітниками Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.Яворницького, членами Дніпропетровської обласної організації Національної спілки краєзнавців України (ДОО НСКУ) та інших дніпровських дослідників за сприяння Управління культури, національностей і релігій Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

Марганець редколегияДо редколегії даного тому серед інших увійшли члени ДОО НСКУ І.О.Кочергін, С.І.Світленко та Г.К.Швидько. Автором історичного нарису став також член ДОО НСКУ Владислав Володимирович Грибовський.

Презентоване видання по суті є першим комплексним дослідженням з історії та культури Марганець. Марганець – місто обласного значення, яке було створене у жовтні 1938 р. на базі кількох поселень: Городище, Закам’янка, Новоселівка і Миколаївка. Втім на його території сталі населенні пункти з’явилися ще наприкінці XVIII ст. Першим було с.Червоногригорівка, з якого згодом відокремилося с.Городище. Наприкінці ХІХ ст. з виникненням марганцевих рудників з’являється поселення Закам’янка. У 1904 р. з прокладанням лінії Катерининської залізниці відкрито залізничну станцію Марганець. На даний час місто, яке розташоване в Нікопольському районі Дніпропетровської області, є великим промисловим центром з населенням близько 50 тис. чол.

Завдяки копіткій праці пам’яткоохоронців, археологів, істориків та краєзнавців закрита ще одна біла пляма в історії Січеславщини.

Правління Дніпропетровської
обласної організації НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *