На Хмельниччині відбулася всеукраїнська науково-краєзнавча конференція “Селище Дунаївці в сузір’ї територіальних громад: минуле і сьогодення”

1д2 серпня 2019 року в селищі Дунаївці Хмельницької області в приміщенні школи  відбулася науково-краєзнавча конференція «Селище Дунаївці в сузір’ї територіальних громад: минуле і сьогодення», присвячена 105-річчю селища.

У роботі конференції взяли участь науковці із Хмельницької та Вінницької областей, представники районної влади та органів 4дмісцевого самоврядування.

Під час заходу було презентовано книгу «Селище Дунаївці в сузір’ї громад», авторами якої є краєзнавець Віктор Прокопчук і начальник архівного відділу Дунаєвецької районної державної адміністрації Аксинія Камінська. Книга містить історії 18 населених пунктів, які увійшли до Дунаєвецької селищної об’єднаної територіальної громади, заснованої 2015 року із центром у селищі Дунаївці.

Модераторами пленарного засідання конференції стали голова Хмельницької обласної організації Національної спілки краєзнавців України, керівник Центру дослідження історії 2дПоділля, доктор історичних наук, професор, дійсний член Української академії історичних наук Лев Баженов, професор Вінницького державного педагогічного університету ім. М.Коцюбинського, голова правління Вінницької обласної організації Національної спілки краєзнавців України, доктор історичних наук, заслужений працівник культури України Сергій Гальчак, заступник голови Хмельницької обласної організації Національної спілки краєзнавців України, почесний голова Дунаєвецької районної 3дорганізації НСКУ, доктор історичних наук, професор, дійсний член Української академії історичних наук, заслужений працівник народної освіти України Віктор Прокопчук та Дунаєвецький селищний голова Антон Камінський.

Перед початком конференції учасники зібрання хвилиною мовчання вшанували світлу пам’ять усіх тих, хто пішов від нас у небуття, хто жертвував собою і віддав життя заради торжества справедливості, заради незалежності та територіальної цілісності України.

Форум відкрив Дунаєвецький селищний голова Антон Камінський. Він звернувся до присутніх із вітальним словом та 6дпобажав усім плідної роботи під час конференції. Учасників зібрання також привітали перший заступник голови Дунаєвецької РДА Руслан Смолінський, голова Дунаєвецької районної ради Ольга Михальська та Дунаєвецький міський голова Веліна Заяць.

Також, до присутніх на зібранні звернулись зі щирими словами побажань розвитку та процвітання селища перший заступник голови райдержадміністрації Руслан Смолінський, голова районної ради Ольга Михальська, голова Дунаєвецької міської об’єднаної територіальної громади Веліна Заяць, гості та запрошені.

Наукові доповіді пленарного засідання вирізнялися новизною та 7дактуальністю. Запропоновані дослідження охопили історію селища Дунаївці від найдавніших часів до сьогодення. Зокрема, великий інтерес присутніх викликала доповідь «Залізничне будівництво на Поділлі в другій половині ХІХ – на початку ХХ ст.. (на матеріалах Дунаєвецького району)», яку представив професор кафедри архівознавства, кандидата історичних наук, доцент Юрій Хоптяр . Науковець дослідив історію залізничного будівництва на Поділлі в другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. (на матеріалах Дунаєвецького району). Його матеріал дещо спростував історію виникнення селища Дунаївці, яка нам була відома до цього часу. До виступаючого в учасників конференції виникло багато запитань, на які вони отримали змістовну відповідь.

Не менш цікавий матеріал представив і член Національної спілки краєзнавців України Анатолій Роздобудько«Визволення території нинішньої Дунаєвецької селищної ОТГ від німецьких окупантів крізь призму штабних донесень (березень 1944 р. )».

Серед інших доповідей наступні: «Формування об’єднаних територіальних громад у Дунаєвецькому районі в контексті реформ децентралізації», «Об’єднані територіальні громади Хмельниччини: проблеми організації краєзнавчого руху та 5дрегіональних досліджень», «Революційні події 1917-1920 рр. у населених пунктах Дунаєвеччини», «Станція Дунаївці в роки нацистської окупації (1941-1944 рр.)», «Слово про друга Миколу Андрійовича Ігнатенка», «Вчена і педагог від Бога».

Перший заступник відділення Національного олімпійського комітету України в Хмельницькій області Віктор Флентін представив розвідку «Їй пасують європейські нагороди», яка увійшла до  презентованого видання про Дунаєвеччину. Героїня цього біографічного нарису – гордість українського спорту  Марина Бех-Романчук, яка народилася і проживала до 10 років у селі Морозів, яке входить до складу ОТГ. Доповідач нагадав присутнім нещодавні спортивні здобутки уславленої землячки: «золото» та «бронза» II Європейських ігор в Мінську, лідерство у престижній серії міжнародних легкоатлетичних змагань «Діамантової ліги».

Після проведення засідання учасники зібрання були розділені на чотири секції, де мали можливість прослухати цікаві доповіді на теми: «Історія селища Дунаївці та об’єднаної територіальної громади дорадянської доби», «1920-2019 рр. в історії селища Дунаївці та об’єднаної територіальної громади», «Освіта. Охорона здоров’я. Культура. Церква. Спорт.», «Персоналії». Під час секційного обговорення учасники конференції мали можливість поспілкуватися та обговорити близькі їм теми. Керівники секцій підбивши підсумки роботи, подякували організаторам та учасникам за змістовно підготовлені доповіді та гарну роботу в секціях.

Після завершенню роботи конференції селищний голова Антон Камінський відзначив Подяками та Грамотами учасників заходу за значний внесок у дослідження історії та культури Дунаєвецької селищної ОТГ, підготовку змістовних доповідей, підтримку громадських ініціатив зі збереження та розвитку історії та культури рідного краю та активну участь у всеукраїнській науково-краєзнавчій конференції «Селище Дунаївці в сузір’ї територіальних громад: минуле і сьогодення».

Без перебільшення можна відзначити, що такі події стають особливими датами і для жителів громади, і для гостей – бо вони об’єднують. Як відомо, історію творять люди своїми вчинками і працею, своїм життям. І у цей святковий день особливо приємно було відзначити, що сторінки в славній історії селища писалися і пишуться справжніми патріотами, працелюбними, добропорядними і щедрими жителями громади.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *