Чорнобильське досьє КҐБ: від будівництва до аварії: Збірник документів про катастрофу на Чорнобильській АЕС

Чорнобиль-2Нещодавно вийшла друком книга “Чорнобильське досьє КҐБ: від будівництва до аварії: Збірник документів про катастрофу на Чорнобильській АЕС” до підготовки якої долучилися відомі науковці, історики та краєзнавці.

Зокрема, серед упорядників та членів редакційної колегії видання члени Президії НСКУ: старший науковий співробітник Інституту історії України НАН України, кандидат історичних наук Олег Бажан і учений секретар Інституту історії України НАН України, доктор історичних наук Олександр Рубльов.

Повнотекстовий варіант видання

Чорнобильське досьє КҐБ: від будівництва до аварії: Збірник документів про катастрофу на Чорнобильській АЕС / Упоряд.: О.Бажан, А.Когут, Г.Боряк; Ред. кол.: І.Лябах, А.Моргун, В.Бірчак, М.Панова, О.Рубльов, В.Хропко. Галузевий державний архів Служби безпеки України; Інститут історії України Національної академії наук України; Український інститут національної пам’яті. – К., 2020. – 688 с.

У книзі опубліковані документи з “архівів КҐБ”. Вони охоплюють період від початку будівництва ЧАЕС до введення в експлуатацію об’єкту “Укриття” (“Саркофаг”) після Чорнобильської катастрофи — тобто з 1970-х років до листопада 1986 року. Свідчення, зібрані у виданні, відображають перебіг будівництва, розслідування причин аварії 26 квітня 1986 року та перші місяці ліквідації її наслідків через призму діяльності радянських спецслужб. Відтак численні повідомлення про недоліки будівництва, можливі диверсії, донесення від агентів та інформування про інші можливі небезпеки на ЧАЕС стали наскрізною темою книги.

Нагадаємо, у минулому році ми повідомляли про іншу книгу “Чорнобильське досьє КҐБ. Суспільні настрої. ЧАЕС у поставарійний період: збірник документів про катастрофу на Чорнобильській АЕС”.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *