Відбулася Всеукраїнська науково-практична інтернет-конференція «Сумські історико-краєзнавчі студії»

Сумські читання -35 листопада 2020 року на базі Сумського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбулася Всеукраїнська науково-практична інтернет-конференція «Сумські історико-краєзнавчі студії».

Стан «червоної зони» диктує свої умови проведення масових заходів. Натомість, він не здатний зупинити інтерес до наукової праці й проведення форумів – платформ, де дослідники мають змогу обмінюватися корисною інформацією, ідеями, результатами наукових пошуків (благо, таку можливість надають сучасні інтернет- та телекомунікаційні технології).

Саме такий захід відбувся за ініціативою інституту в співдружності з іншими організаторами – Національною спілкою краєзнавців України, Сумським міським об’єднанням громадян «Фонд підтримки інформаційних проектів “Алгоніка”».

Сумські читанняЦьогорічна конференція вже набула значення всеукраїнської і цілком виправдала свій статус. До «Студій» долучилися дослідники не лише Сумщини, але й Києва, Дніпра, Запоріжжя, Чернігова, Полтави, Харкова, Ніжина, Житомира, Херсона, Чернівців, Кропивницького, Дрогобича, Коростишіва (Житомирщина). Один учасник представляв м.Мінськ (Республіка Білорусь). Примітний різноманітний склад учасників за зайнятістю – ознака популярності краєзнавства на різних рівнях фаховості дослідників – учні, студенти, аспіранти, учителі, викладачі коледжів, інститутів та університетів, наукові співробітники музеїв та Інституту історії України НАН України, нарешті, вільні від освітньої чи культурної сфери дослідники.

З вітальним словом виступив ректор КЗ СОІППО, доктор історичних наук, доцент Юрій Нікітін, який відзначив актуальність конференції для досліджень молодих науковців, які, до речі, брали активну участь у жвавому обговоренні питань, що висвітлювалися, а саме: історіографічні та джерелознавчі проблеми регіональних досліджень; біографічні та генеалогічні дослідження; археологія Сумщини; історія освіти Сумської області; історія населених пунктів Сумщини; історичні процеси на Сумщині.

У рамках пленарного засідання виступив заступник голови НСКУ, завідувач відділу української історіографії Інституту історії України НАН України, член-кореспондент НАПН України, доктор історичних наук, професор Олександр Удод.

Сумські читання -2Захід тривав понад п’ять годин, які, щоправда, для його учасників промайнув доволі швидко – карантин зумовив певний голод на фахове спілкування. Теплі відгуки про захід з боку кліоманів підтвердили його успішність, що надихає організаторів на подальше проведення конференції, яка, упевнені, відбуватиметься щороку. У 2021-му, сподіваймося, вона відбудеться в очному форматі.

Джерело:
Сумський обласний інститут
післядипломної педагогічної освіти

One thought on “Відбулася Всеукраїнська науково-практична інтернет-конференція «Сумські історико-краєзнавчі студії»”

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *