Відбулася презентація книги “Битва за Центральну Україну. Військове протистояння між Червоною армією і Вермахтом на Кіровоградщині у січні-березні 1944 року”

Битва за Центральну Україну-07 травня 2021 року‚ напередодні Дня пам’яті та примирення (8 травня) та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (9 травня)‚ в Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація книги Вадима Колєчкіна і Бориса Шевченка «Битва за Центральну Україну. Військове протистояння між Червоною армією і вермахтом на Кіровоградщині у січні-березні 1944 року».

Битва за Центральну Україну-5Презентація книги відбулася під егідою обласної організації НСКУ‚ обласного відділення пошуково-видавничого агентства «Книга Пам?яті України» та Державного архіву Кіровоградської області.

Окрім авторів книги‚ на презентації виступили директор обласного краєзнавчого музею Ірина Смаглюк‚ виконуюча обов’язки директора Державного архіву Кіровоградської області Лілія Маренець‚ дослідник подій німецько-радянської війни на Кіровоградщині‚ член НСКУ Василь Даценко‚ завідуючий кафедрою історії України Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені В.К.Винниченка Олександр Чорний‚ начальник відділу культури та туризму Кропивницької міської ради Анна Назарець та краєзнавець‚ член НСКУ Володимир Поліщук.

Книга присвячена малодослідженим подіям історії Кіровоградщини в роки Другої світової війни – звільненню радянськими військами її території від німецьких збройних сил у січні березні 1944 року.

Битва за Центральну Україну-2На підставі широкого кола архівних джерел, більшість з яких вводиться до наукового обігу вперше, детально розповідається про наступ Червоної армії наприкінці 1943 р., проведення нею Битва за Центральну Україну-4Кіровоградської, Корсунь-Шевченківської, Березнегувато-Снігурівської та Умансько-Ботошанської наступальних операцій. Окрім архівних документів і матеріалів, бойові дії між ворожими сторонами розглядаються крізь призму вітчизняної і закордонної історичної та мемуарної літератури.

Видання буде корисним історикам, краєзнавцям, а також усім, хто цікавиться минулим Центральної України в роки Другої світової війни.

Автори книги:

  • Колєчкін Вадим Петрович – провідний науковий співробітник Державного архіву Кіровоградської області‚ кандидат історичних наук за спеціальністю «Воєнна історія»‚ автор багатьох наукових та науково-популярних праць з історії Центральної України;
  • Шевченко Борис Леонідович – завідуючий науковою редакцією Кіровоградського обласного відділення пошуково-видавничого агентства «Книга Пам’яті України», лауреат обласної краєзнавчої премії імені Володимира Ястребова та Маловисківської міської премії у галузі історико-краєзнавчих досліджень імені Олександра Ковтуна‚ заступник голови Кіровоградської обласної організації НСКУ.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *