30-річчю Незалежності України приурочено історико-краєзнавчу експедицію до міста Корсунь-Шевченківський на Черкащині

IMG_20210828_172140

28 серпня 2021 року, з нагоди 30-річчя Незалежності України, у форматі історико-краєзнавчої експедиції, члени Національної спілки краєзнавців України завітали до міста Корсунь-Шевченківський, що на Черкащині.

IMG_20210828_162928У рамках одноденної поїздки краєзнавці ознайомилися із тутешніми історико-архітектурними та природними пам’ятками, культурно-освітніми установами, ландшафтними краєвидами.

IMG_20210828_162909

До складу делегації увійшли представники керівних органів Спілки та професорсько-викладацького складу Університету Григорія Сковороди у Переяславі, які формують основу місцевого осередку НСКУ, зокрема: голова НСКУ, член-кореспондент НАН України Олександр Реєнт, ректор Університету Григорія Сковороди у Переяславі, академік НАПН України Віктор Коцур (заступник голови), докторка історичних наук Руслана Маньковська (заступниця голови), докторка історичних наук Надія Коцур (завідувачка кафедрою Університету Григорія Сковороди у Переяславі), кандидати історичних наук Оксана Костенко (доцентка Університету Григорія Сковороди у Переяславі) та Володимир Милько (прес-секретар НСКУ).

IMG_20210828_162806

У якості місцевого координатора експедиції виступила директорка місцевого видавництва Ірина Майдаченко, а пізнавальну екскурсію провела завідувачка музею історії Корсунь-Шевченківської битви Тетяна Полякова.

Під час візиту основну увагу було приділено екскурсії до Корсунь-Шевченківського державного історико-культурного заповідника.

Краєзнавці мали можливість оглянути експозиції історичного музею, який розміщується в шести залах, і детально ознайомитися із минулим Корсунщини в контексті історії України від найдавніших часів до сьогодення.

IMG_20210828_164623

Натомість у художній галереї (14 експозиційних залів) представлено твори живопису та скульптури, починаючи з кінця XVIII ст. і до наших днів.

Огляд експонатів музею історії Корсунь-Шевченківської битви дозволив детальніше зрозуміти перебіг цієї наступальної операції на загальному тлі подій Другої світової війни на українських теренах.

Також у рамках експедиції делегація НСКУ ознайомилася із місцевим палацовим ансамблем заповідника, який побудовано наприкінці XVIII ст. (із пізнішими добудовами), що відомий як Садиба Лопухіних і розташований на гранітних скелях берегу річки Рось. Унікальний зовнішній вигляд, історія побудови і розвитку архітектурної пам’ятки наочно засвідчує необхідність більш вагомої державної підтримки задля її реставрації та збереження.

IMG_20210828_165027

IMG_20210828_164911Насамкінець, краєзнавці прогулялися навколишнім ландшафтним парком та оглянули витвори природи, рукотворні скульптурні пам’ятки та архітектурні композиції.

IMG_20210828_164700

Наприкінці експедиції голова НСКУ, член-кореспондент НАН України Олександр Реєнт, разом із заступниками, вручив відзнаки місцевим краєзнавцям та активістам Спілки, подякував за плідну роботу і привітав присутніх із нещодавно відзначеним 30-річчям Незалежності України.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *