У Харкові відбулася 39-а Міжнародна краєзнавча конференція молодих учених

краєзнавча-конференція-молодих-учених

3 грудня 2021 р. у Харкові відбулася 39-а Міжнародна краєзнавча конференція молодих учених «Краєзнавство у системі науки та освіти: досвід і перспективи», присвячена 100-річчю створення Харківського інституту народної освіти імені О.О.Потебні.

Захід відбувся в онлайн-форматі на платформі Zoom.

У конференції взяли участь майже 100 учасників, які представляли навчальні та наукові установи Харкова, Києва, Одеси, Вінниці, Луцька, Чернігова та інших міст України, а також іноземних держав: Бельгії, Білорусі, Латвії, Польщі, Туреччини та Угорщини.

Конференція була організована в Харківському національному університеті імені В.Н.Каразіна силами історичного факультету, Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених та Центру краєзнавства імені академіка П.Т.Тронька.

Також до проведення долучилися Вітебський державний університет імені П.М.Машерова (Республіка Білорусь), Харківський національний педагогічний університет імені Г.С.Сковороди, Харківський національний медичний університет.

краєзнавча конференція молодих учених - 3

краєзнавча конференція молодих учених - 2

Під час церемонії відкриття конференції голова Харківської обласної організації НСКУ, професор С.М.Куделко представив присутнім тритомник, виданий Спілкою у 2021 р.: підручник «Основи краєзнавства», монографію голови НСКУ, члена-кореспондента НАН України О.П.Реєнта «Краєзнавство в Україні: історичні традиції та стратегія розвитку» та посібник «Історичне краєзнавство. Як написати науково-дослідницьку роботу: запитання та відповіді». Заступниця голови Харківської обласної організації НСКУ канд. іст. наук О.І.Вовк презентувала навчально-методичний посібник «Краєзнавча навчально-виробнича практика» (Харків, 2021).

краєзнавча конференція молодих учених - 4

На заключному пленарному засіданні були підбиті підсумки конференції, оголошені переможці в секціях, вручені творчі премії. Зокрема, це Премія імені Героя України, академіка П.Т.Тронька, заснована Харківською обласною організацією Національної спілки краєзнавців України; Премія імені професора А.Г.Слюсарського, заснована Центром краєзнавства Каразінського університету; Премія імені А.Ф.Луньова, заснована художницею Н.С.Вербук (вручається у вигляді картини).

краєзнавча конференція молодих учених - 5

Довідково.
Міжнародна краєзнавча конференція молодих учених проводиться на історичному факультеті Харківського університету з 1983 року. Вона є найстарішим в Україні форумом, де молоді науковці мають можливість обговорити теоретичні та прикладні аспекти історичного краєзнавства. Доповідачі перших конференцій до нинішнього часу вже встигли захистити докторські дисертації та отримати професорські мантії.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *