Відбувся Пленум Правління Національної спілки краєзнавців України (звіт, підготовка до з’їзду)

Пленум Спілки краєзнавців-2021

14 грудня 2021 року відбувся пленум Правління Національної спілки краєзнавців України (в комбінованому режимі, офлайн та онлайн).

У його роботі взяла участь більшість представників керівних органів Спілки, зокрема члени Президії, Правління, Ревізійної комісії та очільники регіональних організацій. Засідання провів голова НСКУ, член-кореспондент НАН України О.П.Реєнт.

Перш ніж перейти до розгляду питань порядку денного, учасники пленуму вшанували хвилиною мовчання усіх подвижників краєзнавчого руху, які пішли із життя упродовж року.

Пленум Спілки краєзнавців - 2021

Робоча частина стосувалася обговорення кількох важливих питань:

  • про напрями діяльності Спілки за жовтень 2020 р. – грудень 2021 р.  (доповідач О.П.Реєнт)
  • про скликання VII з’їзду НСКУ (доповідач О.П.Реєнт)
  • про рекомендацію до друку журналу «Краєзнавство» №3–4 2021 р. (доповідач О.Г.Бажан)
  • про вступ нових членів (доповідач Р.В.Маньковська) тощо.

Р.Маньковська, О.Реєнт

Насамперед голова НСКУ, член-кореспондент НАН України Олександр Реєнт детально окреслив підсумки роботи за період, який минув від часу проведення попереднього пленуму. У своїй доповіді він підкреслив, що в умовах карантинних обмежень Президія Спілки змушена була працювати у дистанційному, онлайн-, офлайн- та комбінованому форматах.

Відповідна діяльність охоплювала декілька основних напрямів:

  • адміністративно-інституційна робота: спрямована на координацію діяльності регіональних організацій, об’єднання їх зусиль з реалізації першочергових завдань Спілки
  • проведено п’ять засідань Президії НСКУ, на яких обговорювалися назрілі й актуальні питання краєзнавчої роботи, практичні завдання, плани та шляхи реалізації окремих проєктів і задумів
  • Президія Спілки постійно звертається до Міністерства культури та інформаційної політики України щодо призначення державних стипендій авторитетним та знаним в Україні дослідникам рідного краю
  • 12 липня традиційно було вручено Премію НСКУ імені академіка Петра Тронька та ініційовано встановлення меморіальної дошки Петру Троньку в Києві на фасаді будівлі по вул. Михайла Грушевського, 4
  • 20 жовтня відбулося вручення Премії НСКУ імені Героя України Михайла Сікорського у рамках Всеукраїнського історико-культурологічного форуму «Сікорські читання»
  • одним із головних напрямів роботи Спілки залишається науково-методична діяльність, зміцнення співпраці з науковими установами та навчальними закладами, музеями, бібліотеками, архівами різних регіонів України (підписано кілька угод про співпрацю)
  • важливою складовою роботи НСКУ є видавнича діяльність (журнал “Краєзнавство”, “Джерела духовності: Науково-краєзнавчі експедиції Національної спілки краєзнавців України 2014–2018 рр. Документи та матеріали. Частина 2”, комплект із трьох книг: “Реєнт О.П. Краєзнавство в Україні: історичні традиції і стратегія розвитку”, “Основи краєзнавства. Підручник для студентів закладів вищої освіти”; “Коляда І., Кирієнко О., Камбалова Я. Історичне краєзнавство. Як написати науково-дослідницьку роботу: запитання та відповіді” тощо)
  • велика увага приділялася інформаційній роботі за допомогою сайту та соцмереж (за період з 2019 р. до 2021 р. кількість користувачів сайтом НСКУ збільшилася з 100 тис. осіб до 170 тис. осіб) тощо.

“Таким чином, підсумовуючи діяльність Спілки за звітній період, можна констатувати, що в карантинні часи краєзнавці пристосували форми роботи до безпекових норм і в основному забезпечили успішну реалізацію накреслених планів організаційного та науково-просвітницького змісту: проведення наукових та публічних заходів, вручення краєзнавчих премій, видавництво літератури та ін.” — підсумував голова Спілки Олександр Реєнт.

Пленум НСКУ-2021

Після цього учасники пленуму обговорили питання про скликання VII з’їзду НСКУ. Датою його проведення було визначено 25 січня (вівторок) 2022 року, місцем — приміщення Інституту історії України НАН України (м. Київ, вул. Михайла Грушевського, 4), формою — офлайн режим із використанням засобів індивідуального захисту та дотриманням соціальної дистанції.

Пленум Спілки краєзнавців-14.12.2021

Відтак регіональним організаціям важливо провести конференції до 31 грудня 2021 р. та надати Президії НСКУ рішення зі списком делегатів на з’їзд і відомостями про них, а також до 16 грудня 2021 р. надіслати на електронну адресу НСКУ звіт за п’ять років (2017–2021 рр.) діяльності.

Далі учасники пленуму заслухали першого заступника журналу “Краєзнавство”, канд. іст. наук О.Г.Бажана та рекомендували до друку черговий випуск (№3–4, 2021 р.).

Насамкінець заступниця голови НСКУ, докт. іст. наук Р.В.Маньковська проінформувала про заяви на вступ нових членів, які надійшли із кількох регіонів.

Після того як порядок денний було вичерпано голова НСКУ, член-кореспондент НАН України Олександр Реєнт окремо подякував керівництву Івано-Франківської обласної організації, яку очолює М.Ю.Косило, за співпрацю в проведенні XVI Всеукраїнської наукової конференції «Українське краєзнавство як націєтворчий феномен: спадщина, стан і перспективи» (відбувалася цього ж дня) та в цілому усім за плідну роботу та наголосив на важливості підготовки до проведення VII з’їзду.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *