Звернення учасників Донецької обласної звітно-виборчої краєзнавчої конференції до земляків, дійсних членів НСКУ, у зв’язку з ситуацією, яка склалася у Донецькій області

14 березня, у суботу, зібралися делегати від первинних краєзнавчих організацій Донецької ОО НСКУ на свою звітно-виборчу конференцію у місті Костянтинівка. Приїхати на обласний захід змогли тільки представники тих організацій, які знаходяться на території, підконтрольній українській владі: Артемівськ, Дружківка, Красноармійськ, Костянтинівка, Краматорськ, Слов’янськ. Зважаючи на відповідні труднощі приїзду з Маріуполя, було домовлено зв’язок з ними тримати в електронному та телефонному режимах.

Не мали можливості прибути представники з Донецька, Єнакієвого, Сніжного, де є міські краєзнавчі організації НСКУ.

Ми, делегати Донецької обласної краєзнавчої конференції, звертаємося до своїх побратимів, які є членами Національної спілки краєзнавці України.

На даний момент краєзнавці Донеччини дійсно відчувають певні труднощі: частина Донецької області окупована сепаратистами, чимало населених пунктів знаходяться під владою так званої ДНР. Складною залишається ситуація й у звільнених містах та селищах шахтарського краю, значно погіршився матеріальний рівень та морально-психологічний стан значної частини населення. Тому краєзнавці мають обмежені можливості для повноцінної продуктивної праці, тісного й ділового спілкування,  навіть здачі звітів, членських внесків тощо.

Але не зважаючи на важку ситуацію, ми чимало зробили за минулий 2014-й рік: є друковані видання, проведено чимало конференцій, презентацій, творчих вечорів; у ряді міст продовжують працювати краєзнавчі клуби-об’єднання; на достатньо високому рівні ми зустріли 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка; все більше залучається молоді до вивчення історії рідного краю. Нашим завданням і надалі залишається дотримання вимог Статуту НСКУ, ще активніше слід проводити «свою діяльність відповідно до Конституції України» (п.1.1.), «виховувати в громадян почуття національної самосвідомості, глибокої поваги до історії, культури, мови, традицій українського народу, а також інших народів, пов’язаних із ним своєю долею…» (п.1.4.).

На жаль, поодинокі члени НСКУ, які є мешканцями донецького краю, у зв’язку із ситуацією, яка склалася в Донбасі, піддавшись брехливій путінсько-фашистській пропаганді, втратили тверду національно-патріотичну позицію, у своїх усних висловлюваннях чи друкованих публікаціях порушують не тільки основні положення Статуту НСКУ, а й Конституції України. Окремі учасники конференції, що відбулася у Костянтинівці, називали імена деяких членів НСКУ, які, на їхню думку, мають сепаратистські погляди. Але окремо ці персоналії не обговорювалися, рішення про їхню позицію не приймалися. Щоб звинувачувати у порушенні Статуту НСКУ та Кодексу етики краєзнавця тими чи іншими членами НСКУ, потрібно, якщо це буде необхідно, створити спеціальну комісію, мати конкретні факти. І на окупованих територіях, як свідчать повідомлення звідти, краєзнавці проводять цікаві заходи з історії рідного краю, в цілому намагаються показати правдиву й об’єктивну історію.

Якщо ж хтось із членів НСКУ прийняв рішення з якихось причин залишити лави Національної спілки, пропонуємо подати заяву голові міської організації чи на ім’я голови Донецької обласної краєзнавчої організації В.І.Романьку. Правління ДонОО з розумінням підійде до таких заяв і прийме об’єктивне рішення.

Ми, учасники обласної конференції, вважаємо усіх членів НСКУ, які знаходяться на даний час на обліку в Донецькій обласній організації, дійсними членами НСКУ, на якій би території вони сьогодні не проживали: підконтрольній українській владі чи під контролем так званої ДНР. Ми закликаємо вас і надалі продовжувати досліджувати історію рідного краю об’єктивно і правдиво, стояти на інтересах української державності, «проводити свою діяльність відповідно до Конституції України», як того вимагає Статут НСКУ.

Ми думаємо, що так і буде. Віримо, що на Донеччині знову настане мир, і ми повернемося до повноцінної праці у межах усталених офіційних кордонів єдиної самостійної й незалежної України, як і раніше, будемо збиратися своєю дружньою краєзнавчою родиною для вирішення величних і відповідальних завдань, які стоять перед членами НСКУ. А кожна людина, яка проживає в Донбасі, твердо віритиме в те, що тільки у складі єдиної й неділимої України, у мирі й злагоді разом з українцями будуть дружньо проживати представники інших національностей.

Бажаємо вам миру та злагоди, величних успіхів на ниві українського краєзнавства! Щастя й злагоди у кожній вашій родині!

 

Учасники Донецької обласної краєзнавчої конференції.

Місто Костянтинівка Донецької обл.

14 березня 2015 року.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *