Заява Закарпатської ОО НСКУ щодо реорганізації історичного факультету ДВНЗ «Ужгородський національний університет»

Заява-18 листопада 2016 року Вчена рада УжНУ ухвалила низку рішень про реорганізацію ряду структурних підрозділів Ужгородського національного університету. Зокрема, на базі історичного факультету та факультету міжнародної відносин, менеджменту та бізнесу – постановили створити факультет історії та міжнародних відносин.

Зі звернень до ЗОО НСКУ, спілкувань із викладачами та студентами історичного факультету, численних публікацій у ЗМІ знаємо, що більшість колективу історичного факультету вважає таке рішення деструктивним та необґрунтованим. Закарпатська обласна організація Національної спілки краєзнавців України висловлює свою підтримку та повністю поділяє прагнення колективу в повноцінному збереженні одного із найстаріших, авторитетного, з добрими традиціями, що зробив вагомий внесок в історичну науку, факультетів вузу.

Заява-2Поряд із філологічним, хіміко-біологічним та медичним факультетами історичний факультет функціонує з моменту утворення університету в 1945 році. За час свого існування факультет має вагомі здобутки. Вже з перших років існування він почав виконувати гостру на той час проблему – нестачу кваліфікованих педагогічних кадрів. Одними із перших викладачів факультету були випускники філософського факультету Празького університету – М.М. Лелекач, Ф.М. Потушняк, А.М. Ігнат та ін. Згодом і кількість професорсько-викладацького складу, і число кафедр збільшувались, що зміцнювало науковий потенціал факультету та нарощувало авторитет усього вузу.

На сьогодні навчальний процес на факультеті забезпечують три кафедри: історії України, історії стародавнього світу та середніх віків, нової і новітньої історії та історіографії. До структури факультету також входять науково-дослідний інститут карпатознавства, два науково-дослідні центри з богемістики та словакістики, історично-релігійних студій «Логос», археологічний музей ім. Е.А. Балагурі. Крім того, при факультеті діють кабінети історії, етнології. Всі вони дають змогу належно ілюструвати та унаочнювати навчальні курси, поглиблювати знання, а також працювати над науковими роботами. На факультеті видається ряд фахових видань. Викладачі факультету є постійними організаторами та учасниками міжнародних, всеукраїнських та обласних наукових конференцій, круглих столів, семінарів.

Щоб забезпечити належний рівень викладання курсів та опанування навичок наукової та педагогічної роботи, історичний факультет підтримує зв’язки з низкою бібліотечних, архівних і музейних установ. Завдяки такій співпраці студенти отримують доступ до джерельних матеріалів, мають базу для проведення навчальних та виробничих практик. Організація навчальних практик є одним із найважливіших аспектів підготовки сучасного фахівця. Саме тому впродовж кількох років студенти вчаться реалізовувати теоретичні знання та засвоєні навички, відповідно до спеціальностей, беручи участь в археологічних та етнографічних експедиціях, архівно-музейній та педагогічній практиці.

Окрім того, історичний факультет підтримує тісні контакти з науковими та навчальними установами багатьох країн. Щороку найкращі студенти факультету мають змогу отримувати стипендії, брати участь у конференціях, школах та стажуваннях за кордоном, поглиблювати рівень фахової підготовки, знання іноземних мов. Цікавим та різноплановим є щоденне студентське життя. На факультеті діють студентські наукові гуртки, історики є активними учасниками багатьох культурно-мистецьких акцій, що відбуваються в місті та області. Поглибленню фахових знань та організації дозвілля сприяють регулярні виїзні екскурсії до пам’яток історії, мистецтва, архітектури різних регіонів України та за кордоном. На факультеті видається Студентський науковий збірник. Серед випускників історичного факультету сьогодні – викладачі вищих навчальних закладів, учителі середніх шкіл, гімназій, ліцеїв, співробітники архівів, музеїв, бібліотек не тільки в Україні, а й за кордоном. Чимало випускників історичного факультету стали відомими вченими, політичними та громадськими діячами.

З огляду на вищезазначене та враховуючи потенціал історичного факультету УжНУ, Закарпатська обласна організація Національної спілки краєзнавців України, вважає недоцільним реорганізацію історичного факультету та його злиття з будь-якими структурними частинами університету. Навпаки, ми вважаємо за необхідне допомогти факультету в зміцненні та розширенні матеріально-технічної бази, розширенні діапазону науково-дослідних і науково-освітніх програм, що сприятиме подальшій інтеграції факультету в загальноукраїнську та міжнародну наукову спільноту.

Щиро просимо керівництво УжНУ при реорганізації історичного факультету враховувати думку членів його колективу, а також представників громадськості.

Голова правління,
кандидат історичних наук 
М.В. Делеган

17 листопада 2016 року

Заява щодо реорганізації історичного факультету УжНУ

One thought on “Заява Закарпатської ОО НСКУ щодо реорганізації історичного факультету ДВНЗ «Ужгородський національний університет»”

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *