Обласна конференція краєзнавців Донеччини

CIMG4320Незважаючи на вихідний день та непогоду, у місті Слов’янську, у затишній залі міської центральної бібліотеки, 4 грудня 2016 року на обласну конференцію зібралися краєзнавці Донеччини.
Прибули делегати з Бахмута, Дружківки, Мирнограда, Краматорська, Костянтинівки, Святогірська і, звісно, Слов’янська. Після обрання робочої президії та затвердження порядку денного почалося ділове обговорення назрілих життєвих питань.

IMG_246Спочатку було урочисте вручення членських квитків та значків тим краєзнавцям, які у цьому році були прийняті до лав НСКУ: Наталія Семенюк IMG_235(с.Сергіївка Покровського р-ну), Геннадій Киркач та Олександр Зоря (Слов’янськ), Михайло Найденко та Сергій Кукочка (Краматорськ). Група краєзнавців CIMG4285отримала грамоти та подяки від Донецької обласної адміністрації та обласного управління культури і туризму. Знак «Почесний краєзнавець Донеччини», посвідчення та диплом Валерій Романько вручив голові Дружківської краєзнавчої організації Володимиру Качуру. Це звання йому присвоєно за довгорічну краєзнавчу діяльність, високий професіоналізм та у зв’язку з 70-річчям від дня народження.

CIMG4290Перше питання було присвячене ювілейній даті — 25-річчю від часу заснування Слов’янської міськрайонної краєзнавчої організації. З цього питання доповів В.І.Романько, ініціатор й організатор першого осередку краєзнавців спочатку в Словянському педагогічному інституті (відбулося це в листопаді 1991 року), а через два тижні було утворено й міськрайонну організацію, що стало початком організованого краєзнавчого руху на Слов’янщині у складі недавно відновленої Всеукраїнської спілки краєзнавців.

CIMG4310Одним із центральних було питання підготовки до VI з’їзду НСКУ, який, згідно рішення Пленуму НСКУ, заплановано провести у кінці січня наступного року. Про діяльність Донецької обласної організації за період з січня 2015 р. по грудень 2016 р. доповів її голова В.І.Романько. CIMG4313Особлива увага була зосереджена на зміні форм роботи, пов’язаних із особливим положенням, у якому опинилася Донецька область: у зв’язку з окупацією частини Донбасу довелося перереєструвати обласну організацію. Доповідач проінформував про підтримкуCIMG4312 тісного зв’язку з військовими, удосконаленням форм вшанування загиблих за звільнення рідного краю у сучасній війні, необхідність вирішення питання відносно перебування в рядах НСКУ тих краєзнавців, які опинилися на окупованій території або виїхали за межі Донецької області тощо. Очільник краєзнавців представив фінансовий звіт за минулий та поточний роки.
Було обрано двох делегатів на VI з’їзд НСКУ — присутні одностайно проголосували за кандидатури Валерія Романька (Слов’янськ) та Сергія Луковенка (Мирноград). Внесені й пропозиції щодо деяких змін у Статуті НСКУ.

CIMG4308Обговорено ряд інших важливих питань життєдіяльності Донецької краєзнавчої організації: відзначення 90-річчя від дня народження правозахисника Олекси Тихого та 200-річчя від дня народження поета Михайла Петренка; видання «Календаря ювілейних та пам’ятних дат Донецької області на 2017 рік»; заснування журналу «Сіверський Дінець», проведення щорічної науково-практичної конференції «Краєзнавство Донеччини» та деякі інші.

CIMG4271Учасники конференції дійшли думки, що того дня вони попрацювали плідно. Закриваючи форум, голова ДонОО Валерій Романько зазначив: «У краєзнавців немає вихідних. Попереду у нас багато цікавих та добрих справ. Бажаю усім нових досягнень на благо українського краєзнавства».

Матеріал підготував
Олександр Романько

P.S.:  Сьогодні ті слов’янці, які першими отримали членські квитки зеленого кольору членів Всеукраїнської спілки краєзнавців за підписом академіка П.Т.Тронька, з гордістю про це говорять, а ветеран краєзнавства Віктор Скрипник у присутності делегатів конференції передав свій квиток голові міської краєзнавчої організації Тетяні Лисак для майбутнього музею краєзнавчого руху на Донеччині. Присутні на екрані побачили обкладинки видань, фото тих багаточисельних різноманітних заходів, які проводилися краєзнавцями Слов’янщини за останні роки. Зроблено чимало, але попереду багато задумів і нелегкої роботи з дослідження та пропаганди історії і культури рідного краю. Адже недарма донецький поет Іван Приходько ще три роки назад сказав: «Без пихи, без зазнайства: Слов’янськ столиця краєзнавства».

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *