Рівненські краєзнавці підсумували результати роботи у 2016 році

24 грудня рівненські краєзнавці підсумували 2016 рік. Відбулося це під час конференції в актовій залі обласного краєзнавчого музею.
Рівненські краєзнавціГолова Рівненської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, кандидат історичних наук, доцент Андрій Жив’юк презентував, серед іншого, щойно видану за кошти обласного бюджету шосту книгу тому «Реабілітовані історією. Рівненська область». З повнотекстовим варіантом книги можна ознайомитися за посиланням.

Рівненські краєзнавці-2У виданні вміщено анотовані біографічні довідки про 3868 осіб, чиї прізвища починаються на літери “Л, М, Н”. Водночас, вона має свої особливості, пов’язані з прийняттям Верховною Радою України у квітні 2015 року пакету «декомунізаційних» законів, зокрема Закону України «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років».

«У шостій книзі тому, окрім анотованих біографічних довідок, вміщено 45 документів, що походять переважно з архіву Управління Служби безпеки України у Рівненській області та з архіву Головного управління Національної поліції в Рівненській області. Саме доступ до архіву Головного управління Національної поліції в Рівненській області дав можливість дослідити і оприлюднити матеріали щодо вислання на спецпоселення сім’ї Музичка Адама Дмитровича (псевдо «Ясен») — рідного дядька Олександра Музичка (Сашка Білого), — розповіла член редакційно-наукової групи Руслана Давидюк. — Окремий блок документів з книги розкриває технологію і методи відправлення на спецпоселення на прикладі сімей, що зазнали репресій і поневірянь внаслідок приналежності до них «активних учасників ОУН і УПА» (Адам Музичко, Анатолій Маєвський, Микола Андрощук, Віра Максись)».

Також під час конференції делегатами на VI з’їзд Національної спілки краєзнавців України, проведення якого заплановано на 23 січня 2017 року, від Рівненської обласної організації НСКУ обрано  Андрія Живюка та Тетяну Самсонюк.

За матеріалами сайту Рівненської обласної ради

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *