Книга знайшла дорогу до читача (до роковин Почесного краєзнавця України Миколи Щербини)

Щербина 1Минув рік як обірвалася життєва дорога Почесного краєзнавця України Миколи Щербини – непересічної особистості, краєзнавця та педагога, автора книг і великої кількості публікацій з історії Черкащини.

Топонімія ГородищиниЗалишилися нездійсненними багато його задумів і мрій. Серед них – довідник «Топонімія Городищини», над яким він напружено працював до останнього дня свого життя, майже завершивши підготовку до друку. Не випадково, що саме цьому унікальному виданню він віддавав свої знання й сили і хотів, щоб воно якомога швидше побачило світ. Адже Городищина – благословенний куточок черкаського краю, посідала особливе місце у його житті – її  він полюбив усім серцем і душею, хоча жив і працював вчителем у Черкасах.

Дослідник ГородищиниНаділений талантом пошуковця, він зумів реалізувати себе в краєзнавстві, залишивши значний доробок та пам’ять в серцях своїх учнів, рідних, друзів і колег, широкої громадськості Черкащини. Фахові історичні знання та безпомилкова дослідницька інтуїція допомагали краєзнавцю виокремлювати й досліджувати найбільш  актуальні і малодосліджені  краєзнавчі теми. Він залишив по собі чималий науковий спадок, який ще буде вивчатися, систематизуватися і досліджуватися. Його книги та публікації увійшли до скарбниці українського краєзнавства.

Майже чотири десятиліття він досліджував Городищину, записував спогади старожилів, залучав до краєзнавчо-пошукової роботи школярів. Разом з ними здійснив ряд експедицій, зібравши багатий краєзнавчий матеріал про Валяву, Вільшану, Мліїв, Старосілля, Хлистунівку, Зелену Діброву та інші села району. Та не судилося Миколі Миколайовичу довести до завершення роботу над однією з головних своїх праць – на творчому злеті перестало битися серце літописця рідного краю. Однак завдяки людській увазі і фінансовій підтримці влади Городищенського району (О.Г.Лавріненко, М.В.Панчишин) та організаційним турботам О. Г.Щепака книга знайшла дорогу до читача.

Город17 серпня 2017 року у читальному залі городищенської центральної районної бібліотеки імені В. Симиренка відбулася презентація його книги «Топонімія Городищини», що побачила світ до роковин автора. До районної бібліотеки, у якій Микола Миколайович був частим гостем, прийшли люди, з якими він співпрацював на краєзнавчій ниві – освітяни, журналісти, культпрацівники.

Добрі слова про Миколу Щербину сказали перший заступник голови райдержадміністрації В.Скринник, колишній директор музею С.Гулака-Артемовського О.Щепак, бібліотекар із Вільшаної О.Христенко, голова ветеранської організації М.Панасенко, сільський голова Зеленої Діброви І.Щербак. Спогадами у скайп-режимі поділився краєзнавець, почесний громадянин Городища В.Чос.

Городищ 3 серпень 2017Голова Черкаської обласної організації НСКУ В.Мельниченко зазначив, що видана городищанами книга є доброю пам’яттю про Миколу Щербину, подвижницька праця якого на краєзнавчій ниві є гідним прикладом для наслідування. Будучи вчителем від Бога, Микола Миколайович зумів прищепити любов до дослідницько-пошукової роботи сотням своїх вихованців…  Його уроки завжди були цікавими для учнів і виховували у них високі громадянсько-патріотичні якості. Він любив дітей і вони любили його. Від свого наставника вони отримали потужний заряд патріотизму, щирої і вірної любові до рідного краю і України.

Йому були притаманні природна інтелігентність і широка освіченість, гідність і вихованість. Він завжди чесно служив обраній справі і Україні, ніс людям добро і світло знань. Таким Микола Миколайович Щербина назавжди залишився в пам’яті краєзнавців і громадськості Черкащини. І хоч народився він на Чернігівщині, але більшу частину свого життя віддав Черкащині, яку вважав своєю другою батьківщиною, а черкащани по праву вважають його своїм земляком. Він зріднився з Черкащиною, жив і самовіддано працював для її блага. Черкаська земля й прийняла його на вічний спочинок.

Видана книга «Топонімія Городищини» завжди нагадуватиме нам про подвижника краєзнавства і освіти – патріота рідного краю і України Миколу Миколайовича Щербину.

Після заходу у Михайлівському храмі міста Городище відслужили панахиду за покійним.

Василь Мельниченко,
голова Черкаської обласної організації НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *