На Донеччині відзначили 100-річчя від дня народження Євгена Стахіва

Учасники Круглого столу - м. Краматорськ19 вересня 2018 року на базі музею Донбаської державної машинобудівної академії (м.Краматорськ) відбувся обласний круглий стіл на тему «Євген Стахів – одна з ключових фігур боротьби ОУН на Сході України», приурочений до 100-річчя від дня народження вірного сина України Євгена Павловича Стахіва.

Для нас, донбасівців, було особливо цікавим та повчальним згадати роки підпільної діяльності Є.Стахіва на донецькій землі у 1942–1943 роках та його особисті зв’язки з Донеччиною уже після Другої світової війни.

Високо оцінив участь Євгена Стахіва у національно-визвольному русі на Сході України заступник голови Донецької облдержадміністрації Ігор Стокоз: «Це людина, яка своїм життям та своїми вчинками доводить, що Донеччина завжди Член НСКУ Євген Шаповалов веде розмову про історію України з молоддю Донеччинибула українською і саме тут кувалася левова частка тієї перемоги, яку вже здобули в 1991 році, коли отримали свою незалежність».

Захід вела директор департаменту інформаційної та внутрішньої політики Донецької ОДА Наталія Чукова.

Активну участь у круглому столі взяли члени Донецької обласної організації НСКУ. З доповіддю виступає голова Дон ОО НСКУ Валерій РоманькоГолова ДонОО Валерій Романько (м.Слов’янськ) виступив з доповіддю «Перебування  Євгена Стахіва на Донбасі в 1942–1943 роках (зі спогадів Євгена Стахіва)». Член НСКУ Євген Шаповалов (м.Дружківка) розповів про приїзд Стахіва на Донеччину, коли разом з гостем зі США та декількома земляками вони відвідали ряд міст донецького краю, в тому числі могилу Данила Шумука у місті Покровську. Член Виступає Володимир БерезінНСКУ Володимир Березін (м.Костянтинівка) наголосив на великій любові Є.Стахіва до України, в тому числі до донецького краю, про який він завжди згадував з теплотою. Чимало матеріалів про діяльність Є.Стахіва на Донбасі зібрала й опрацювала Тетяна Лисак, член НСКУ, голова Слов’янської міської краєзнавчої організації, яка теж була учасником круглого столу.

Виступи краєзнавців супроводжувалися фотографіями та відеоматеріалом. Євген Шаповалов та Володимир Березін із присутніми учнями та  студентами провели опитування про особливість діяльності ОУН та історичну вікторину, в якій розіграли унікальні книжки українських авторів.

Валерій Романько,
голова Донецька обласна організація НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *