Відбулася Х Міжнародна науково-практична конференція «Культурна спадщина пограниччя»

DSC_1621Івано-Франківська обласна організація Національної спілки краєзнавців України, факультет туризму Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника, Академія імені Без имени-9Якуба з Парадижу в Гожові Великопольському (Республіка Польща), Івано-Франківська обласна державна адміністрація, Івано-Франківський обласний державний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді 21-22 вересня 2018 р. провели Х Міжнародну науково-практичну конференція на тему «Культурна спадщина пограниччя».

У конференції взяли участь магістранти, докторанти, науковці з України та Польщі.

DSC_1613Безпосередня підготовка і проведення заходу були покладені на факультет туризму Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника та Івано-Франківський обласний державний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді.

DSC_1622Під час урочистого відкриття із вітальними словами виступили доктор фізико-математичних наук, професор, проректор з науково-педагогічної роботи Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника Сергій Шарин, доктор наук, професор, ректор Академії імені Якуба з Парадижу в Гожові Великопольському Ельжбета Скорупська-Рачинська, заступник директора департаменту освіти, науки та молодіжної політики ОДА Ігор Гаврилюк, кандидат педагогічних наук, голова Правління Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, директор Івано-Франківського обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Михайло Косило, доктор історичних наук, професор, декан факультету туризму Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника Володимир Великочий.

DSC_1607Актуальність дослідження особливостей міжетнічних відносин у західноукраїнському регіоні обумовлена кількома чинниками. Передусім тим, що в силу свого геополітичного положення західноукраїнські землі впродовж багатьох століть були не тільки DSC_1641місцем перетину торговельних шляхів, але й перебували в епіцентрі політико-правових суперечок і територіальних домагань різних суб’єктів державної влади. Відтак кожен з етносів західноукраїнського регіону в своїй поведінці не був і не міг бути вільним від історичної пам’яті, політичної культури, традиційної соціальної поведінки своїх етносів за межами краю.

DSC_1636У рамках програми конференції відбулися пленарні та секційні засідання, під час яких йшлося про особливості збереження, сучасний стан та перспективи використання об’єктів культурної спадщини пограниччя. Модераторами секції  «Культура і пам’ятки регіону: історико-філософський аспект» були Голаховська Е., професор Академії імені Якуба з Парадижу в Гожові Великопольському, інституту славістики польської Академії наук у Варшаві,Чаграк Н.І., к.п.н., доцент кафедри іноземних мов та країнознавства факультету туризму ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника». Модераторами секції «Пограниччя як географічний, етнографічний та краєзнавчий феномен» були Калуцький І.Ф., д.с-г.н, професор, завідувач кафедри туризмознавства і краєзнавства факультету туризму ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» Монолатій І.С., д.п.н., професор кафедри політології факультету історії, політології і міжнародних відносин ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника».

DSC_1623Під час обговорення основних питань учасниками конференції було запропоновано створити електронну базу-каталог видань в Україні та Польщі з питань вивчення проблем збереження культурної спадщини пограниччя.

Матеріали учасників конференції були видані до її проведення в журналі «Карпатський край».DSC_1610

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *