На Донеччині презентували історико-краєзнавчий та літературно-мистецький альманах «Степ/Step»

альманах_СтепПерший номер історико-краєзнавчого та літературно-мистецького альманаху «Степ/ Step» із підзаголовком «Нескорений український Донбас» презентували 9 лютого у міській бібліотеці імені В.Маяковського міста Краматорська.

Алiна_ПевнаНелегкий шлях від задуму, рукописів – до випуску у світ пройшов перший номер альманаху. Та й назви з часом мінялися: «Сіверський Дінець», «Донецька вежа» і, нарешті, «Степ/Step»; відпадали фінансові спонсори, які обіцяли допомогу у виданні, а потім забували про ті обіцянки…

І тоді, об’єднавши зусилля, краєзнавці, письменники, члени ГО упорядник_видання_Eвген_Шаповалов«Товариство імені Олекси Тихого» віднайшли кошти у доброчинців, відправили рукописи до Львова, де там швидко зробили макет та видрукували такий довгоочікуваний та вистражданий перший номер альманаху. Ми вдячні побратимам з Галичини за порозуміння та допомогу – видання здійснено в типографії ПП «Ліана-М» – «Левада» міста Львова.

Саме про нелегкий шлях альманаху «Степ/Step» до читача на початку презентації говорив Валерій Романько, голова Донецької обласної організації НСКУ. Він прокоментував свою статтю «Маловідомі сторінки перебування Володимира Сосюри у гайдамаків та у війську Симона Петлюри».

До детального аналізу змісту альманаху звернувся Почесний краєзнавець Донеччини, член НСКУ Євген Шаповалов, який і Eвген_Шаповаловбув укладачем альманаху. Зокрема, він відмітив: «Мета видання – всупереч московським пропагандистам і їхнім місцевим служкам, показати правдиву історію краю. Донбас завжди був український. І те, що сюди на роботи було завезено маса народу з усіх кінців колишнього СРСР, не робить його менш українським. Всі, хто приїхав до нас на Донбас, повинні його любити й поважати, як свою батьківщину. В іншому випадку буде те, що почалося в 14-му році». Євген Шаповалов наголосив на актуальності статті земляка Олекси Тихого «Думки про рідний Донецький край», яку вміщено в альманасі. А стаття самого Євгена Шаповалова має назву «Ті, що розпинали Стуса» і розкриває істинне обличчя адвоката Віктора Медведчука, якого на суді було призначено захисником В.Стуса.

Свої матеріали проаналізували краєзнавці Олег Максименко з Краматорська, Дмитро Білько з Дружківки, член НСПУ Юрій Доценко з Краматорська. На презентації йшла мова й про інші матеріали членів НСКУ: Євгена Фіалка (Дружківка) «Прапор і честь» – про земляка Анатолія Водолазького, який не побоявся підняти прапор на міській площі в період окупації Дружківки; Раїси Мазохи (сел. Гродівка Покровського р-ну) – про фотографа Марка Залізняка, який зафіксував важливі сторінки історії рідного краю. Аналізувалися й інші матеріали альманаху.

дослiдник_Олександр_Добровол_с_кийНа завершення презентації з цікавою темою «Оунівське підпілля на Донеччині» виступив автор однойменної статті дослідник Олександр Добровольський.

Участь у презентації взяли та виступили в. о. начальника Управління культури і туризму Донецької ОДА Аліна Певна, представник Департаменту освіти і науки Донецької ОДА Олена Василенко. Вони високо відгукнулися про зміст матеріалів альманаху, який відображає справжнє обличчя українського Донбасу, такого непростого, але нескореного українського краю; керівники обласних установ висловили свою підтримку краєзнавцям і в подальшому надавати необхідну допомогу.

Враховуючи пропозиції (більше поміщати гостру публіцистику про історію і сьогодення донецького краю, яка б всупереч московській пропаганді показувала правдиву історію краю, який завжди був українським і боровся за європейські цінності; друкувати літературно-художні доробки письменників-земляків), а також відчуваючи велику зацікавленість у виданні як членів редколегії та читачів-земляків, особливо краєзнавців, бібліотекарів та освітян, віриться, що другий номер історико-краєзнавчого видання буде здійснено в найближчий час. Адже його підготовка вже розпочалася.

Валерій Романько,
голова Донецької обласної організації НСКУ,
доцент Донбаського державного педагогічного університету

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *