Відбулася науково-краєзнавча конференція «Середнє Подністров’я в історії Кам’янеччини»

1 1 листопада 2019 року в Китайгородській ОТГ Кам’янець-Подільського району Хмельницької області в депутатській залі сільської ради (с.Вихватнівці) відбулася науково-краєзнавча конференція «Середнє Подністров’я в історії Кам’янеччини».

Заявки на участь у роботі конференції подали науковці із Хмельницької, Вінницької та Тернопільської областей, місцеві краєзнавці та краєзнавці м.Києва, педагоги та учні шкіл міста Кам’янця-Подільського та Кам’янець-Подільського району, студенти Кам’янець-Подільського національного університету ім. І.Огієнка, представники органів місцевого самоврядування.

Розпочалася конференція у нетрадиційному форматі: екскурсією по історичних місцях с.Китайгород та його околиць, яку провів краєзнавець Іван Стрілецький (уродженець Китайгорода, проживає в м.Київ).

3Модераторами пленарного засідання конференції стали голова Хмельницької обласної організації Національної спілки краєзнавців України, керівник Центру дослідження історії  Поділля, доктор історичних наук, професор, дійсний член Української академії історичних наук Лев Баженов, вчитель історії Орининської ЗОШ І–ІІІ ст., голова Кам’янець-Подільської районної організації Національної спілки краєзнавців України Володимир Підгірний та завідувач відділу освіти, культури, спорту і туризму Китайгородської ОТГ Любов Волоховська.

Форум відкрив голова Китайгородської ОТГ Юрій Безродний. Він звернувся до присутніх із вітальним словом та побажав усім гарної роботи та плідних наукових дискусій під час конференції. Потім він виголосив доповідь «Китайгородська ОТГ: перші кроки децентралізації».

Під час заходу голова ОТГ Юрій Безродний презентував та вручив як подарунок кожному учаснику книгу «Села Золотої долини (с.Китайгород, с.Вихватнівці). Дійсність і легенди», яка містить історії та легенди походження назви даних населених пунктів.

Учасникам зібрання також було зачитано вітання голови Кам’янець-Подільської районної ради Віктора Кривака.

Голова Хмельницької обласної організації Національної спілки краєзнавців України, директор Центру дослідження історії Поділля Інституту історії НАН України при Кам’янець – Подільському національному університеті імені Івана Огієнка, академік УІАН, доктор історичних наук, професор Лев Баженов виступив з доповіддю «Проблеми розвитку краєзнавчого руху і регіональних досліджень краю в умовах створення об’єднаних територіальних громад Хмельниччини (на прикладі Китайгородської ОТГ)».

4.Вчитель історії Орининської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів, голова Кам’янець-Подільської районної організації Національної спілки краєзнавців України Володимир Підгірний представив присутнім доповідь «Кам’янець-Подільський район з глибини віків до сьогодення».

Наукові доповіді пленарного засідання вирізнялися новизною та актуальністю. Запропоновані дослідження охопили історію Середнього Подністров’я від найдавніших часів до сьогодення. Великий інтерес присутніх викликала доповідь «З історії дослідження Трипільської культури на Кам’янеччині», яку представив кандидат історичних наук, старший науковий співробітник, член НТШ і НСКУ, Почесний краєзнавець України (м.Хмельницький) Анатолій Трембіцький. Професор кафедри архівознавства, спеціальних історичних та правових дисциплін КПНУ ім. І.Огієнка Юрій Хоптяр виступив перед присутніми з доповіддю «Туристичними маршрутами – літописна Бакота». До виступаючого в учасників конференції виникло багато запитань, на які вони отримали змістовні відповіді.

8Не менш цікавий матеріал представив і член Національної спілки краєзнавців України Анатолій Роздобудько«Архівні документи про героїчний рейд загону гвардії лейтенанта Радугіна М.Я. до містечка Студениця у березні-квітні 1944 року».

Серед інших доповідей наступні: «Поділля в період Української революції 1919 року», «Релігійне життя села Китайгород з початку XVIII століття до наших днів», «Злочини нацистського режиму проти єврейського населення Кам’янеччини (1941–1942 рр.)».

Після проведення пленарного засідання учасники зібрання були розділені на секції, де мали можливість прослухати цікаві доповіді. У секції «Проблеми історії Кам’янеччини від давнини до сучасності» жваве обговорення викликали доповіді «Історична місія mistа Китайгород в формуванні етнічно-культурної народності і держави України Русі», «Рукопис єпископа Доната 1889 року – джерело з історії сіл ДЕМШИН, РОГІЗНА, СУБІЧ, КИТАЙГОРОД», «Кость Солуха – зразок  служіння українському народу», «Деякі факти з повсякдення вихованців Китайгородського сільськогосподарського технікуму (за спогадами колишнього учня Онуфрія Матвійчука)», «Одне з найперших товариств спільного обробітку землі (ТСОЗ) на Китайгородщині», «Доля дітей  краю у роки Другої світової війни (у спогадах дітей війни села Рогізни)», «Студениця (затоплене село ) на зламі двох епох» та ряд інших.

Учасники секції «Проблеми культури, етнографії, топоніміки краю» мали можливість поспілкуватися та обговорити близькі їм теми: «Лексика сіл Дністровського регіону», «Подільська літературна еміграція: типологія особистостей», «Преса Поділля періоду Другої Світової війни», «Топоніміка населених пунктів Китайгородщини», «Створення та творчий шлях народного фольклорно-етнографічного гурту Рогізнянка», «Створення та існування народного музею історії с.Демшин», «Туристичними стежками Китайгородської ОТГ», «Народні паремії села Оринин: проблеми збору та класифікації», «Родинно-побутові паремійні групи села Оринин», «Духовні співи подолян у наукових студіях навчально-наукової лабораторії етнології Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка».

Керівники секцій підбивши підсумки роботи, подякували організаторам та учасникам конференції за змістовно підготовлені доповіді та гарну роботу в секціях.

На завершення роботи конференції сільський голова Юрій Безродний відзначив Подяками та Грамотами учасників заходу за значний внесок у дослідження історії та культури Китайгородщини, підготовку змістовних доповідей, підтримку громадських ініціатив зі збереження та розвитку історії та культури рідного краю та активну участь у науково-краєзнавчій конференції «Середнє Подністров’я в історії Кам’янеччини».

Такі події стають особливими – бо вони об’єднують. Як відомо, історію творять люди своїми вчинками і працею, своїм життям. І особливо приємно, що сторінки славної історії Кам’янеччини писалися і пишуться справжніми патріотами, працелюбними, добропорядними і щедрими людьми. Адже, за словами просвітянки Софії Русової: «Навчаючись любити і свідомо ставитись до свого люду, до історії свого краю, ми разом з цим навчаємось шанувати і других людей, що живуть поруч з нами».

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *