На сьогодні для краєзнавства найболючішим питанням є відсутність спеціалізованих грантів — Євген Букет в ефірі Радіо Культура

sp_15У жовтні вийшло друком інформаційно-довідкове видання “Літопис Національної спілки краєзнавців України 2008–2018 рр.”, робота над яким тривала понад п’ять років.

Докладніше про видання та основні проблеми краєзнавства в ефірі Радіо Культура розповів краєзнавець, головний редактор газети “Культура і життя”, член Правління НСКУ Євген Букет. Розмову вели ведучі програми  “Культура. Live” Людмила Ляхевич та Володимир Зайончковський.

Запис ефіру

Обкл_Літопис“Цей літопис охоплює величезну кількість подій, місць та авторів. Спілка краєзнавців займається популяризацією досліджень історії певних місцевостей. Відповідно всі ті події, які організовує чи до яких долучається Спілка краєзнавців, так чи інакше стосуються українських сіл та міст. Це можуть бути як всеукраїнські чи міжнародні наукові конференції, так і туристичні мандрівки тими чи іншими місцями. Про такі події також є інформація у виданні. Окрім цього, це презентація різноманітної краєзнавчої літератури, може бути інформація про концерти чи бібліотечні заходи. Спілка краєзнавців об’єднує дослідників історії не тільки міст, сіл, а також і певних галузей. Краєзнавство —  це багатовекторний сегмент досліджень. Воно закликає знати все про все”, — розповів Євген Букет.

Є.БукетЗа його словами, сьогодні для краєзнавства найболючішим питанням є відсутність спеціалізованих грантів.

“Державне фінансування в нас припинене, а спеціалізованих грантових програм, які б дозволяли проводити дослідження, зараз немає. Краєзнавство працює саме на українську державу, на українську історію. Це невигідно іноземним донорам, бо вони зазвичай дають кошти на якісь міжнародні програми. Нам не вистачає грантових програм, які б дозволили проводити дослідження”, — сказав він.

Запис ефіру

Джерело:
Радіо Культура

One thought on “На сьогодні для краєзнавства найболючішим питанням є відсутність спеціалізованих грантів — Євген Букет в ефірі Радіо Культура”

  1. Розумiю важливiсть фiнансування, але в нашi часи це дуже важко. Можливо, створення спецiального державного фонду якось би вирiшило проблему. Але для цього потрiбна зацiкавленiсть перших осiб держави. У пересiчних громадян не так вже й багато засобiв привернути увагу. Наприклад, система електронних петицiй на сайтi президента.

    Користуючись нагодою, пропоную пiдтримати петицiю про створення музею українського козацтва на о.Хортиця:
    https://petition.president.gov.ua/petition/75456

    Дякую за увагу.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *