На відзначення Листопадового чину – Всеукраїнська науково-практична конференція «Микола Євшан і розвиток літературно-критичної та естетичної думки в Галичині на початку ХХ ст.»

Афiша_1До 101 річниці Листопадового чину та 130-річчя від дня народження і 100-річчя від дня смерті Миколи Євшана 1 листопада 2019 р. у приміщенні Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Микола Євшан і розвиток літературно-критичної та естетичної думки в Галичині на початку ХХ ст.».

2Співорганізаторами конференції стали Івано-Франківська обласна організація Національної спілки краєзнавців України, Івано-Франківська обласна організація Національної спілки письменників України, Прикарпатський національний університет ім. В.Стефаника, Івано-Франківський осередок Наукового товариства ім. Шевченка, Дрогобицький державний педагогічний університет ім. І.Франка. В роботі Всеукраїнської науково-практичної конференції взяли участь науковці з Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської, Чернівецької областей.

3У рамках конференції було вручено літературно-краєзнавчу премію ім. Миколи Євшана Івано-Франківських обласних організацій Національної спілки письменників України та Національної спілки краєзнавців України. Цьогорічними лауреатами стали:

6Дмитро Юсип в номінації «Літературна критика» за більш як півстолітнє служіння українській літературі і повернення імені Миколи Євшана у всеукраїнський культурний контекст;

Степан Хороб в номінації «Літературознавство» за 10дослідження «Сторінки української драматургії кінця ХІХ – початку ХХ століття».

Біографічна довідка:
Микола Євшан (Микола Йосипович Федюшка) народився 19 травня 1889 р. в смт. Войнилів Калуського району Івано-Франківської області у сім’ї рільника. Закінчив Станіславську 9гімназію, навчався у Львівському університеті. За сприяння Михайла Грушевського Микола Федюшка працював у Науковому Товаристві імені Шевченка, Академічному Домі. Деякий час був особистим секретарем Михайла Грушевського. За активну проукраїнську громадсько-політичну діяльність був змушений продовжувати вищу освіту у Віденському університеті. Найбільш активна літературознавча та громадська діяльність М.Євшана відбивається у журналах «Бджола», «Будучність», «Літературно-науковий вісник», «Українська хата».

За короткий період діяльності (10 років) написав і опублікував понад 170 літературно-критичних та публіцистичних творів, переклав українською мовою цілий ряд філософських та літературознавчих праць німецьких, польських, чеських, італійських авторів. З початком Першої світової війни працював деякий час в українських виданнях Відня, а потім добровільно подався до війська.

У перші дні виникнення Західно-Української Народної Республіки під керівництвом Миколи Євшана вояки-українці його підрозділу склали присягу на вірність ЗУНР. Пізніше Микола Федюшка служив в Українській Галицькій армії. У роковини проголошення ЗУНР (31 жовтня 1919) Микола Євшан виголосив на святі Галицької Армії у Вінниці свою відому промову «Великі роковини України». Це була вершина його творчості, популярності й останнє патріотичне, громадянське слово. Микола Євшан помер 23 листопада 1919 року від епідемічного висипного тифу у Вінниці, як і  10 тисяч вояків УГА інфікованих унаслідок спецоперації ворогів України.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *