На Черкащині вручено дипломи лауреатів обласної краєзнавчої Премії імені Михайла Максимовича 2019 року

Премiя_4На Черкащині важливою формою підтримки краєзнавства та стимулювання подвижників краєзнавчого руху є краєзнавчі премії, які засновані органами влади і носять імена відомих краєзнавців краю.

Зокрема, щороку в Золотоніському районі кращих краєзнавців відзначають премією імені Михайла Пономаренка, в Драбівському районі – імені Івана Городинця, в Кам’янському – Премiя_5імені Марії Шкаліберди.

А найголовнішою краєзнавчою премією Черкащини є обласна премія імені Михайла Максимовича, яку ще у 1994 році заснували облдержадміністрація і обласна рада. Нею нагороджують переможців конкурсу у двох номінаціях – для авторських колективів та окремих авторів.

Премiя_1Вшанування лауреатів премії імені Михайла Максимовича цього року відбулося під час урочистостей з нагоди Дня працівників культури та майстрів народного мистецтва, які відбулися в обласному центрі за участю голови обладміністрації Р.В.Боднара і голови обласної ради А.В.Підгорного. У номінації колективних праць дипломи Премiя_6лауреатів вручено авторському колективу книги «Селянство Черкащини в добу Української революції 1917–1921 рр.» у складі науковців Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького – членів НСКУ доктора історичних наук, професора С.В.Корновенка, кандидата історичних наук, професора В.М.Мельниченка, кандидата історичних наук, доцента (за сумісництвом), директора державного архіву області Т.А.Клименко та кандидата історичних наук Ю.Г.Пасічної.

Премiя_3Їхня праця присвячена актуальній темі і  характеризує процеси та події, що відбувалися у період Української революції на Черкащині – унікальному історико-культурному регіоні держави, який значною мірою уособлює українське село доби революції. У книзі вміщено понад 150 документів і матеріалів, що висвітлюють участь селянства – найчисельнішої верстви людності Черкащини, у революційних процесах 1917–1921 рр., розкривають особливості аграрної політики того часу та ставлення до неї селян краю.

Премiя_2Ретельно підібрані авторським колективом і опубліковані документи відображають опір селян політиці «воєнного комунізму», їх участь у повстанському русі та боротьбі за українську державність. Частина документів вперше уводиться до наукового обігу. Найважливіші серед них – універсали Української Центральної Ради, протоколи засідань, рішення та директиви губернських, повітових, волосних та сільських органів влади і селянського самоврядування з різних питань аграрної політики, а також гуманітарної сфери села. Суттєво доповнюють і посилюють репрезентативність історико-краєзнавчої праці вдало підібрані фотокопії оригіналів архівних документів.

Премiя_7У номінації індивідуальних праць лауреатом премії стала член НСКУ Н.В.Чигирик із Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» – автор книги «Загублені села». Її краєзнавча праця присвячена суспільно значимій темі – збереження пам’яті про затоплені села Чигиринщини під час спорудження Кременчуцької ГЕС та заповнення чаші водосховища.

Введення в дію Кременчуцького водосховища призвело до затоплення і безповоротного вилучення із сільськогосподарського обігу величезних площ родючих земель, а значні території опинилися в зоні підтоплення. Великі фінансові, а також моральні, витрати понесла держава і тисячі жителів Чигиринщини у зв’язку з переселенням на нові місця населених пунктів, господарських і соціально-культурних об’єктів.

Премiя_8З наступного року обласна краєзнавча премія імені Михайла Максимовича згідно рішення сесії обласної ради від 6 вересня 2019 року становитиме 45 тис. гривень, які розподілятимуться між переможцями у трьох номінаціях – двох за краєзнавчу літературу і одній за створення та організацію роботи громадських музеїв.

Валентин Лазуренко,
заступник голови Черкаської
обласної організації НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *