У КНУ імені Тараса Шевченка розроблено нову освітню програму з краєзнавства, екскурсознавства та історико-культурного туризму

До пріоритетних напрямів діяльності Національної спілки краєзнавців України належить освітянське краєзнавство.

Програма

Спілка розглядає краєзнавство як один із важливих складників національної освіти і послідовно працює над розвитком краєзнавчого сегменту в освітній галузі. Впродовж останніх десятиліть НСКУ спрямувала свою роботу на вивчення та узагальнення набутого досвіду в освітянському краєзнавстві, підготовку навчальних робочих програм, підручників, посібників, методичних розробок із викладання краєзнавства в закладах вищої освіти та школах.

Про необхідність збільшення краєзнавчого сегменту в навчальному процесі вищої школи йшлося під час Всеукраїнської наради з питань викладання навчального курсу «Основи краєзнавства» у закладах вищої освіти, яка відбулась 24 травня 2018 року в Національному педагогічному університеті імені М.П.Драгоманова.

Програма-2Увага цим питанням приділяється також на історичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Викладачі та випускники навчального закладу ще в минулі століття заклали традиції краєзнавчих досліджень, починаючи від першого ректора університету Михайла Максимовича, у науковому доробку якого понад 50 праць краєзнавчого характеру.

Продовжуючи традиції попередників, викладачі кафедри етнології та краєзнавства дбають про те, щоб в університеті сьогодні успішно розвивались не тільки фундаментальні історичні дисципліни, а й краєзнавчо-туризмознавчі, адже вони мають важливе значення не лише для професійного формування фахівців, а й виховання патріотизму, національної свідомості студентської молоді.

На кафедрі етнології та краєзнавства вже напрацьовано певний досвід викладання цих дисциплін та підготовки кадрів із даного напряму. Краєзнавчо-туристичний напрям знаходить вияв і у науковій роботі викладачів та студентів. Відбувається активна співпраця з Національною спілкою краєзнавців України, майже всі викладачі кафедри є членами Спілки.

З метою привернення уваги до краєзнавчої (києвознавчої) тематики кафедра етнології та краєзнавства спільно з Київською міською організацією Національної спілки краєзнавців України започаткували у 2014 році проведення Міжнародних науково-практичних конференцій «Києвознавчі читання: історія та етнокультура». Відбулося вже три конференції (2014, 2017, 2020). У 2019 році започаткована Міжнародна наукова конференція «Історико-культурний туризм: український та світовий досвід».

Аналізуючи наявний міжнародний та вітчизняний досвід, розуміючи важливість підготовки кадрів з краєзнавства, історичного туризму та екскурсійної справи, колектив кафедри виступив з ініціативою з 2020/21 навчального року впровадити нову бакалаврську освітньо-професійну програму «Краєзнавство, екскурсознавство та історико-культурний туризм». Це буде сприяти системності та покращенню рівня підготовки фахівців з даного напряму, розширить теоретичну та практичну базу підготовки випускників.

Більше інформації

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *