До 425-річчя Богдана Хмельницького черкаські краєзнавці створили відеофільм

Фільм Б.ХмельницькийДо 425-річчя від дня народження Великого Гетьмана України, Богдана-Зіновія Хмельницького Черкаська обласна організація Національної спілки краєзнавців України спільно з телерадіокомпанією «Ільдана» створили історико-просвітницький відеофільм «Богдан Хмельницький та його епоха».

Перед глядачами постає складна і суперечлива епоха, в яку жив і творив Богдан Хмельницький. Наголошується, що розпочата ним боротьба за українську державність мала велике значення в історії України, оскільки пробудила волю народу до самоутвердження і самовираження у формі національної держави.

Фільм Богдан ХмельницькийЗа участю черкаських науковців – членів НСКУ Анатолія Чабана, Василя Мельниченка, Валентина Лазуренка, Світлани Павлової, Почесного краєзнавця України Олександра Черевка та Наталії Земзюліної, у фільмі розкривається роль Богдана Хмельницького як творця Української козацької держави, наділеного державницьким розумом, дипломатичним хистом та організаторським талантом.

Створеній Богданом Хмельницьким Українській державі не судилося вистояти у жорстоких боях і протиборстві. Однак сформульована ним національна ідея надихали на боротьбу наступні покоління українців і визвольний рух не спинявся. І, врешті, досяг мети – у 1991 році на карті Європи постала суверенна держава – Україна.

Важливою сюжетною лінією відеофільму є презентація Черкащини – батьківщини Богдана Хмельницького, де його ім’я оточене глибокою шаною земляків. У фільмі показується історія зародження і розвитку традицій вшанування та увічнення пам’яті Великого Гетьмана України на його батьківщині.

Наталія ЗемзюлінаФільм створений відповідно до розробленої управлінням культури та охорони культурної спадщини облдержадміністрації програми підтримки осередків творчих спілок Черкащини. Його прем’єра відбулася 27 грудня на каналі телерадіокомпанії «Ільдана». Автор сценарію і координатор проекту – Василь Мельниченко, науковий консультант – Анатолій Чабан, продюсер – Валентина Душок.

Історико-просвітницька кінострічка отримала схвальні оцінки громадськості.

Сергій Ганницький,
заступник голови
Черкаської обласної організації НСКУ

One thought on “До 425-річчя Богдана Хмельницького черкаські краєзнавці створили відеофільм”

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *