Від трипільців до кіборгів. Коротка історія України (Юрій Мицик, Олег Бажан)

Від трипільців до кіборгівВийшла друком книга “Від трипільців до кіборгів. Коротка історія України” авторства Юрія Мицика та Олега Бажана.

Видання надруковане у видавництві “Кліо” за грантом інституційної підтримки ДУ «Український інститут книги».

У книзі доступно, стисло й цікаво представлено всеохопний виклад історії України від найдавніших часів до сьогодення. Починаючи від розселення первісних людей на землях, що колись будуть зватись Україною, автори ведуть допитливого читача через славні та трагічні моменти нашої історії аж до подій, свідками та учасниками яких були і є всі ми.

Один із авторів, Олег Бажан — кандидат історичних наук, член Президії Національної спілки краєзнавців України, перший заступник головного редактора журналу “Краєзнавство”.

У виданні значну увагу присвячено давньому минулому українського народу, його мови, культури, менталітету, визначенню умов для виникнення давньоукраїнської східнослов’янської держави.

Автори прагнули заповнити лакуни, які стосуються історії етнічних процесів та окремих етносів, порушують питання етнічної толерантності, наводять приклади, що характеризують ставлення українців до інтересів, переконань, вірувань, звичок і поведінки «інших» — євреїв, росіян, поляків, кримських татар, румунів, молдаван, словаків, угорців.

У фокусі уваги — процес входження Київської Русі в орбіту християнської цивілізації, Галицько-Волинське королівство як перша власне українська держава, статус українських земель у складі Великого князівства Литовського, «Русь-Україна у кордонах Речі Посполитої».

У книзі робиться акцент на яскравих прикладах державницьких традицій України (Гетьманщина, Українська Народна Республіка, Гетьманат Павла Скоропадського, Західноукраїнська Народна Республіка, Карпатська Україна), патріотизмі та жертовності героїв Крут, повстанців Холодного Яру, бійців Української Повстанської Армії, учасників дисидентського руху в 1960–1980-х роках, «кіборгів» Донецького аеропорту. Як отримала незалежність Україна в 1990-х роках? Що спільного між трьома революціями в пострадянській Україні («Студентська революція на граніті», «Помаранчева революція», «Революція гідності»)? У чому унікальність томосу для Православної церкви України?

Отже, про події й факти в політичному, економічному та духовному житті українського народу, які назавжди закарбовані на скрижалях історії та формують цілісне уявлення про місце та роль України у всесвітньо-історичному процесі.

Джерело:
Видавництво “Кліо”

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *