“Повернення і реституція культурних цінностей у політичному та культурному житті України (ХХ – поч. ХХІ ст.)” — монографія члена Президії НСКУ С.І.Кота

Кот С.І.В Інституті історії України НАН України вийшла друком монографія “Повернення і реституція культурних цінностей у політичному та культурному житті України (ХХ – поч. ХХІ ст.)”.

Автором дослідження є Кот Сергій Іванович — член Президії НСКУ, старший науковий співробітник Інституту історії України НАН України, керівник Центру досліджень історико-культурної спадщини України, кандидат історичних наук, Заслужений працівник культури України.

Кот С. Повернення і реституція культурних цінностей у політичному та культурному житті України (ХХ – поч. ХХІ ст.) / Відп. ред. В.М.Даниленко. НАН України. Інститут історії України. К.: Інститут історії України, 2020. 1020 с.

Повнотекстовий варіант (.pdf)

У монографії на основі широкого кола джерел розглядається участь України у вирішення питань розшуку і повернення культурних цінностей у ХХ — на початку ХХІ ст. Характеризуються і систематизуються численні факти втрат та переміщення національних реліквій, інших предметів культури з території України на різних історичних етапах та за різних обставин, подається їх структурний аналіз. Висвітлюється роль і місце повернення та реституції культурних цінностей у політичних процесах і культурному житті України в добу Української революції 1917–1921 рр., у період існування тоталітарного режиму СРСР та в умовах відновлення державної незалежності України.

Значну увагу приділено долі українських культурних цінностей під час Другої Світової війни, а також участі України у вирішенні питань розшуку та повернення втрачених культурних цінностей у повоєнні роки.

У книзі також узагальнюється й аналізується досвід та ключові напрямки здійснення державної політики України щодо повернення та реституції культурних цінностей на сучасному етапі. Також розглядаються теоретичні та міжнародно-правові засади повернення і реституції культурних цінностей, що визначають принципи міждержавного співробітництва у даній сфері.

Відповідальний редактор: член-кореспондент НАН України, член Президії НСКУ, доктор історичних наук, професор В.М.Даниленко.

У якості рецензентів також виступили члени НСКУ, відомі науковці:

  • член-кореспондент НАН України, доктор історичних наук, професор Г.В.Боряк
  • член-кореспондент НАН України, доктор історичних наук, професор О.С.Рубльов (член Президії)
  • доктор історичних наук, професор О.Є.Лисенко (член Правління)

Повнотекстовий варіант (.pdf)

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *