У Звенигородці на Черкащині започатковано випуск краєзнавчого часопису «Пам’ять»

1Напередодні Великодня у Звенигородці на Черкащині започатковано випуск краєзнавчого часопису «Пам’ять».

Його засновник – громадська організація «Пам’ять жива», що почала на початку року діяти на Звенигородщині.

У першому числі часопису голова цієї організації, депутат Звенигородської міської ради Юрій 3Лисогор, звертаючись до читачів, зазначив, що «головним завданням заснованого нашою громадською організацією журналу визначено висвітлення подій і фактів історії Звенигородщини, донесення до широкого загалу достовірних знань про героїчні і трагічні сторінки нашої минувшини

Будемо докладати зусиль, щоб історія краю була максимально «олюднена», адже її творили і продовжують творити наші земляки – люди з високою відповідальністю за долю України, для яких найвищою метою завжди була турбота про благо народу. Наш обов’язок – повернути із забуття і віддати шану усім, хто в усі часи самовіддано трудився на рідній землі, хто боровся за її волю і зазнав політичних репресій. 4Разом із громадою будемо робити усе, щоб пам’ять про них жила вічно».

До складу редакційної ради часопису увійшли і включилися у роботу члени місцевого осередку Національної спілки краєзнавців України Станіслав Лячинський, Олена Наріжна, Феофан Білецький, Володимир Неумитий, Вадим Мицик.

А уродженець Звенигородщини, голова Черкаської обласної організації НСКУ Василь Мельниченко взяв на себе обов’язки наукового редактора часопису. У слові до його читачів він наголосив, що «часопис з промовистою назвою “Пам’ять жива”, який перед вами – це не тільки данина шани й поваги відомим звенигородчанам, це – духовний місток у майбутнє. Немає сумніву, що насиченість цікавим фактичним матеріалом та ілюстраціями, дохідлива мова викладу і вдало вибудувана структура зробить журнал привабливим для читачів».

21У часописі вміщено розділ «Великдень і Великодній тиждень» із книги Агатангела Кримського «Звенигородщина. Шевченкова батьківщина з погляду етнографічного та діалектологічного». За мотивами цього розділу член НСКУ Лариса Синявська ініціювала зйомки історико-етнографічних відеокліпів, залучивши до виконання ролей студентів-істориків Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Наступне число часопису побачить світ до 160-річчя перепоховання Т.Г.Шевченка.

 Валентин Лазуренко,
доктор історичних наук, професор,
заступник голови Черкаської облорганізації НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *