У Слов’янську краєзнавці ініціювали відкриття двох меморіальних дощок

Гонтi_дошка_на_будiвлi28 квітня 2021 року відбулася важлива подія в житті громади міста Слов’янська: у вигляді відкритих меморіальних дощок було засвідчено важливі сторінки історії краю, які пов’язані з Українською революцією 1917–1921 років.

Дошка_-_1Про ті часи в роки радянської влади намагалися замовчувати, історичні факти перекручувалися, а учасники подій переслідувалися.

Захід пройшов згідно Указу Президента України від 22.01.2016 №17 «Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917–1921 років».

книгиЧимало подій та імен, пов’язаних з цими роками, встановлені істориками, краєзнавцями, в тому числі членами НСКУ. У 1917–1921 роках розпочався рух за незалежність України, за укріплення української армії, своїх державних символів, за утвердження української мови у різних сферах діяльності тощо. Активну участь у цих подіях відіграла «Просвіта» як громадська масова організація. Не все вдалося зробити. Згодом радянською владою, партією більшовиків цей рух за незалежність України було призупинено. Але поштовх було дано значний, він залишився історично вагомим і незабутнім.

Роман_ко_покладаeПодії української революції 1917–1921 років не оминули і Донецький край. При Донецькій ОДА була створена спеціальна комісія, прийняті відповідні заходи з відзначення 100-річчя Української революції. У рамках виконання згаданого Указу Президента України у містах і селах Донеччини проведено низку заходів: конференції, круглі столи, окремі видання, відкриття пам’ятних дощок подіям тих років та визначним діячам періоду Української революції. ЗМІ висвітлювали заходи, які проходили у Бахмуті, Краматорську, Маріуполі, Покровську й в деяких інших населених пунктах Донеччини. Не залишився осторонь і Слов’янськ.

ГiмнЗгідно рішення виконкому Слов’янської міської ради від 7 квітня 2021 року у місті було відкрито дві пам’ятні дошки:

  • на будівлі КЗ «Центр дитячої та юнацької творчості» за адресою вул. Центральна, 39, яка засвідчує діяльність товариства «Просвіта» у цій будівлі з серпня 1942 по березень 1943 р.
  • на будівлі хіміко-механічного технікуму за адресою вул. Центральна, 41, що присвячена уродженцеві Слов’янська, підполковнику армії УНР Атаназію Гонті.

Ініціаторами цього заходу виступила Донецька обласна організація НСКУ. Голова її правління Валерій Романько направив листа на ім’я Слов’янського міського голови з проханням дозволити встановити такі меморіальні дошки, отримав дозволи від балансоутримувачів. Велику організаційну роботу провела голова Слов’янської краєзнавчої міської організації, член НСКУ та ГО «Українська ініціатива» Тетяна Лисак.

Особливі слова вдячності голові ГО «Українська ініціатива» Юрію Анатолійовичу Косенку, який підтримав ініціативу морально та матеріально. Для Слов’янська було безкоштовно виготовлено пам’ятні дошки, він особисто приїхав для їхнього урочистого відкриття. Окрім того, Ю.Косенко привіз чимало літератури про війну на Донбасі, військових і волонтерів, видатних діячів культури та спорту України, про Донецький край і Слов’янськ, яку безкоштовно роздали усім присутнім на заході.

КосенкоУ своєму слові Юрій Косенко наголосив: «Справа у тому, що часто виникає враження, ніби на Донбасі не було борців за незалежність України, але коли ми починаємо звертати увагу на факти, то бачимо, що на Донеччині і Луганщині народилась ціла низка борців за незалежність». Він нагадав слов’янцям біографічну довідку про Атаназія Гонту, якому свого часу довелося емігрувати до Великобританії, де він і помер у 1980 році.

На заході виступили заступник Слов’янського міського голови Юрій Підлісний, голова МО ВУТ «Просвіта» Ольга Краснощок, дослідник історії Донеччини Олександр Добровольський, директор хіміко-механічного технікуму Олексій Котляров, Роман_ко_ведучийголова МО НСКУ Тетяна Лисак. Захід вів і мав промову голова Донецької ОО НСКУ Валерій Романько.

Нехай не забувається наша історія. А меморіальні дошки будуть нагадувати сьогоднішньому та наступним поколінням про давні події в Україні, у Слов’янську. На славних традиціях наших попередників будуть виховуватися нові покоління наших земляків в ім’я процвітання рідного Слов’янська, в ім’я незалежності України.

Валерій Романько,
голова Донецької обласної організації НСКУ,
член правління Слов’янської МО ВУТ «Просвіта»

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *