Туристичне краєзнавство Житомирщини: апробація маршруту (краєзнавча експедиція)

костел святої Клари -310 вересня 2021 р., за дорученням голови Національної спілки краєзнавців України Олександра Реєнта, краєзнавчий актив відвідав Житомирщину з метою вивчення її туристично-рекреаційного потенціалу та залучення історико-культурних пам’яток краю до туристичних маршрутів України.

Маршрут експедиції, учасниками якої були заступниця голови НСКУ Руслана Маньковська, члени Правління НСКУ, завідувачка кафедри туризму Національного університету фізичного виховання та спорту України Світлана Бабушко та доцент кафедри Сергій Попович, проліг з Києва до села Городківка та смт Червоне Андрушівського району, охопив Андрушівку та Коростишів на Житомирщині.

Іван Савицький -2У с. Городківка Андрушівського району учасники експедиції зустрілися з членом НСКУ, дослідником історії та культури рідного краю Іваном Савицьким. Виконуючи доручення голови Спілки, Руслана Маньковська вручила Івану Леонтійовичу Грамоту НСКУ за його багаторічну, подвижницьку працю з дослідження маловідомих сторінок історії та культури Житомирщини.

Краєзнавці оглянули унікальну пам’ятку архітектури місцевого значення – римо-католицький костел святої Клари, зведений 1913 р. у еклектичному стилі з елементами неоготики та модерну. Споруда розташована біля дороги, що веде до Бердичева, на невисокому і мальовничому березі річки Лебедівки. Такий оригінальний туристичний об’єкт не залишить байдужими відвідувачів.

Краєзнавці відвідали також палац Терещенків XIX ст. в смт Червоне Андрушівського району, збудований в неоготичному стилі. Нині він знаходиться в напівзруйнованому стані і належить Свято-Різдва Христового Червонському жіночому монастирю. Пам’ятка входить до реєстру культурної спадщини місцевого значення, хоч після реставрації така архітектурна перлина гідно прикрасила б культурне надбання Національного рівня.

палац Бержинських-ТерещенківУ Андрушівці зберігся двоповерховий палац Бержинських-Терещенків ХІХ ст., зведений у стилістиці французького неоренесансу. Нині тут розташований ліцей і стан збереження пам’ятки задовільний. Привертає увагу добре доглянута паркова зона зі ставом.

костел Різдва Пресвятої Діви МаріїУ Коростишеві біля римо-католицького костелу Різдва Пресвятої Діви Марії XVIII ст., збудованого в бароко-ренесансому стилі, зусиллями громадського активу постав сучасний парк кам’яних скульптур, автор частини з яких скульптор Віталій Рожик. Створене креативне мистецьке середовище, безперечно, стане візитівкою міста. Цікавим об’єктом для відвідування неподалік Коростишева є кар’єр Словечансько-Овруцького кряжу з блакитною водою як мініатюра гірського рельєфу на Поліссі, де облаштовані місця для відпочинку.

Краєзнавство є вагомим чинником розвитку туристичної галузі України. Неоціненний внесок у відкриття України для вітчизняних та зарубіжних туристів належить краєзнавцям, дослідникам рідного краю, які своєю подвижницькою працею відшукують і доносять сучасникам маловідомі події та факти нашої історії та культури.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *