У Броварах на Київщині проведено заходи з вшанування пам’яті репресованого духовенства

Бровари_виставка12 листопада 2021 р. у Броварському краєзнавчому музеї, за підтримки Броварської міської ради та організаційної участі Національної спілки краєзнавців України, було проведено заходи з вшанування пам’яті репресованого духовенства Броварщини, в яких взяли участь представники місцевої влади, депутати, відомі науковці, краєзнавці, представники духовенства різних конфесій та громадськості.

Бровари-5Відкрили пам’ятні заходи секретар Броварської міської ради Сергій Богуцький та заступниця Броварського міського голови Лариса Виноградова, які наголосили на важливості відновлення та вшанування пам’яті жертв політичних репресій комуністичного тоталітарного режиму. Також до присутніх звернувся єпископ Амвросій Згурівський, намісник Княжицького Спасо-Преображенського монастиря, проректор з виховної роботи Київської духовної академії.

Бровари-7Перед присутніми також виступили директорка Центрального державного архіву громадських об’єднань України Ольга Бажан; директор Міжнародного інституту афонської спадщини та Центру вивчення спадщини новомучеників і сповідників історик Сергій Шумило; керівник Броварського краєзнавчого музею та депутат Броварської міської ради Ігор Крепак; голова Товариства «Знання» України та президент Університету сучасних знань професор Василь Кушерець, член Президії Національної спілки краєзнавців України та старший співробітник відділу історії державного терору радянської доби Інституту історії України НАН України Олег Бажан; начальник відділу експозиційної роботи Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Ігор Хроненко та інші.

Під час пам’ятних заходів у Броварському музеї відбулось відкриття документально-історичної фотовиставки «Церква Мучеників: гоніння на віру і Церкву в радянські часи», на якій вперше представлені маловідомі фотоматеріали та архівні документи з історії репресій проти духовенства на Броварщині та Київщині.

Бровари-1Національну спілку краєзнавців України на заходах представляв член Президії, заступник головного редактора журналу “Краєзнавство”, кандидат історичних наук Олег Бажан. Він презентував для Броварського краєзнавчого музею кілька видань Спілки. Із керівництвом установи було домовлено про налагодження співпраці та проведення спільних заходів тощо.

Бровари-Олег Бажан, Сергій ШумилоКрім того Олег Бажан, як фахівець з історії державного терору радянської доби, на основі розсекречених архівів ГПУ-НКВС-КДБ розповів присутнім про репресивну політику комуністичного режиму щодо релігії та Церкви в УРСР у часи сталінського терору.

Бровари-2У свою чергу інший український історик Сергій Шумило вперше представив широкому загалу невідомі раніше імена репресованих священнослужителів з Броварщини, які були виявлені ним під час опрацювання в архівах слідчих справ НКВС за 1930-і роки.

Організатори заходу наголосили, що оскільки 13 листопада 1937 р. були розстріляні броварські священики, то саме до цієї дати було вирішено провести у м. Бровари ці пам’ятні заходи на їхню честь з метою повернення цих імен із забуття та належного пошанування їхньої пам’яті.

Бровари-6Під час заходу до керівництва міста було передано звернення з пропозицією про присвоєння Броварською міською радою звання «Почесний громадянин міста Бровари» (посмертно) трьом броварським священнослужителям: о. Павлу Сударенку (1885–1937), о. Андрію Тесельському (1884–1937) та о. Іоану Русановичу (1875–1939), які мученицьки загинули у роки сталінських репресій. Також до Броварської міської ради передано звернення з пропозицією про найменування низки вулиць на території м. Бровари на честь цих церковно-культурних діячів.

Під час заходів також відбулась презентація книги «Церква Мучеників: Гоніння на віру і Церкву у ХХ столітті», де розповідається про репресоване духовенство Київщини. Примірники книги передані в подарунок для Броварського краєзнавчого музею та бібліотек м. Бровари.

Пам’ятні заходи продовжаться 13 листопада служінням поминальної панахиди у Биківнянському лісі на місці масового поховання репресованого духовенства Броварщини та Київської області.

Ініціаторами пам’ятних заходів виступили Центр вивчення спадщини Новомучеників та Сповідників ХХ ст. та Броварський краєзнавчий музей за підтримки Броварської міської ради та Бориспільської єпархії Української Православної Церкви. Також в якості співорганізаторів заходів виступили Центральний державний архів громадських об’єднань України, Національна спілка краєзнавців України, Міжнародний інститут афонської спадщини, Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили», Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник та Товариство «Знання» України.

Джерело:
Центр вивчення спадщини
Новомучеників та Сповідників ХХ ст. 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *