Чорнобиль: катастрофа планетарного масштабу

ЧАЕС26 квітня 2022 р. Національна спілка краєзнавців України спільно зі своїм партнером Київською Малою академією наук учнівської молоді в межах Всеукраїнського онлайн-лекторію «Музейний марафон» провела чергову зустріч з учнями, педагогами, науковцями, музейниками з різних міст України.

Темою обговорення стали 36-і роковини трагедії на Чорнобильській АЕС.

Перед учасниками заходу виступила заступниця голови НСКУ, провідна наукова співробітниця Інституту історії України НАН України, докторка історичних наук Руслана Маньковська.

Спікерка наголосила на глобальних наслідках Чорнобильської аварії, актуалізації ядерної загрози в умовах сучасної російсько-української війни.

Доповідачка підкреслила роль музеїв у збереженні історичних подій української минувшини і розповіла про історію створення та експозицію Національного музею «Чорнобиль» у Києві.

З великим інтересом учасники музейного марафону переглянули відеофільм, присвячений цьому музейному закладу. Науковиця відзначила роль художнього оформлення та особливості музейного показу, прокоментувала роботу народного художника України та оформлювача експозиції музею, члена-кореспондента Національної академії мистецтв України Анатолія Гайдамаки.

Учасники ознайомилися з роботою Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

З доповіддю «Сторінками трагедії на ЧАЕС: 36 років боротьби» перед слухачами виступив учень 11 класу школи № 186 Голосіївського району міста Києва, дійсний член МАН Анджей Коловоротний. Він зупинився на історії будівництва ЧАЕС, обставинах аварії, евакуації місцевого населення із зони відчуження, соціальних та екологічних наслідках трагедії. Манівець не обійшов увагою захоплення ЧАЕС російськими окупантами та повернення її під контроль України.

Під час обговорення теми учасники поділилися особистими спогадами про квітневі події 1986 р., висловилися про необхідність подальших досліджень Чорнобильської трагедії та наголосили на недопустимості використання ядерної зброї в сучасному світі.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *