Чим живуть краєзнавці України у воєнні часи

IMG_20220518_125648Під такою назвою у ефірі черкаського телеканалу ВІККА під рубрикою «Актуальна розмова» 9 травня 2022 р. вийшла передача, ініційована Черкаською обласною організацією НСКУ спільно з керівництвом телеканалу.

У ній взяли участь очільник краєзнавців Черкащини Валентин Лазуренко і голова Чернігівського районного осередку НСКУ Андрій Курданов, який змушений був тимчасово переселитися до Черкас.

received_546655397063951

Разом із ведучою Тетяною Очеретяною вони вели мову про те, чим живуть краєзнавці Чернігівщини, яка першою зазнала нападу російських агресорів і Черкащини, яка дала прихисток тисячам наших співвітчизників – переселенцям з районів бойових дій.

Голова Черкаської обласної організації НСКУ, професор Валентин Лазуренко розповів, що у час важких випробувань, члени Спілки разом з українським народом роблять усе можливе для наближення перемоги над ворогом – захищають Україну у лавах Збройних Сил України і територіальної оборони, беруть активну участь у волонтерських організаціях із підтримки воїнів та вимушених переселенців.

При цьому обласна організація не припиняє своєї діяльності. Ще 14 квітня 2022 р. на засіданні президії правління облорганізації НСКУ було обговорено організацію практичної роботи Спілки в умовах віроломної агресії путінської росії проти України і намічено проведення конкретних заходів. Зокрема, у фонд підтримки Збройних Сил України перераховано зібрані спілчанами членські внески у сумі 10 тисяч гривень.

Започатковано проведення спільно з обласною бібліотекою імені Тараса Шевченка і розміщення в Ютубі годин патріотичного спілкування «З Україною в серці», інформаційно-просвітницького циклу «Краєзнавці Черкащини: Україна переможе!», інших заходів патріотичного спрямування.

Так, до Дня краєзнавства відбудеться регіональний телеміст за участю відомих краєзнавців, виступи членів НСКУ на телебаченні і в соціальних мережах, у яких будуть висвітлюватися героїчні сторінки історії краю, життя і подвижницька діяльність відомих черкащан, їх мужність і героїзм у бойових діях проти російських агресорів.

received_2253512828135143

Зі свого боку голова Чернігівського районного осередку НСКУ Андрій Курданов розповів про те, що краєзнавці Чернігівщини не припиняють дослідницько-пошукової роботи. Засобами краєзнавства всебічно висвітлюють історію рідного краю, розповідають про відомих земляків. Але особливу увагу акцентують на сьогоденні – героїчних діях і вчинках чернігівчан у захисті України від ворога, відбудові зруйнованих окупантами господарства та інфраструктури міст і сіл.

received_542482690560210Поділився цікавим досвідом просвітницької роботи у селах Чернігівського району.

Зокрема розповів про створення у людних місцях стаціонарних і недорогих у виконанні інформаційних стендів, на яких розміщуються текстові та ілюстративні матеріали про історію та людей населених пунктів і які можна оперативно оновлювати.

Тобто, перед односельчанами і гостями села постійно наочно постає історія рідного краю і людей, які творили і продовжують її творити.

received_714298633027340

Такі, здавалося б, не дуже складні форми роботи, суттєво доповнюють краєзнавчу літературу і електронні ресурси та сприяють роботі бібліотек, музеїв та закладів освіти.

У підсумку представники двох знаних в Україні краєзнавчих громад були єдині в тому, що треба посилювати роботу з популяризації знань про свій рідний край, виховання любові до малої батьківщини та України і готовності боронити її від ворога. До речі, Андрій Курданов вже повернувся на звільнений від окупантів рідний Чернігів.

Василь Мельниченко,
професор, Заслужений працівник культури України (у 2001–2021 рр. – голова Черкаської обласної організації НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *