Всеукраїнська наукова конференція пам’яті Павла Сацького – засновника осередку НСКУ у Київському національному економічному університеті

17 листопада 2022 р. в онлайн режимі відбулась Всеукраїнська наукова конференція «Територіальна цілісність України у дискурсі міжнародних, історико-політичних, правових, етносоціальних та економічних аспектів», присв’ячена пам’яті Павла Вікторовича Сацького – засновника осередку Національної спілки краєзнавців України у Київському національному економічному університеті імені Вадима Гетьмана, кандидата історичних наук, доцента кафедри політичних технологій та одночасно директора «Музею історії КНЕУ», співзасновника Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Український молодіжний авангард».

Фото 1

Організували конференцію колеги з кафедри політичних технологій КНЕУ, на якій і працював 20 років Сацький П. В.

Не дивлячись на складну ситуацію з енергопостачанням, конференція пройшла на високому науковому рівні: складалась з пленарного засідання і секції студентів та аспірантів.

Колеги, друзі-науковці з теплом і сумом згадували про Павла Вікторовича. Кандидат історичних наук, доцент, професор кафедри політичних технологій, директор «Музею історії КНЕУ» Ніколаєва Т. М. виступила з доповіддю «Павло Сацький – багатогранна особистість», де згадала про життєвий та творчий шлях колеги. Наголосила на актуальності його монографії «Крим: Шлях до України (1945–1954)» та на суспільно- політичній діяльності, яку проводив Павло Вікторович в боротьбі за визволення Криму, доцент кафедри, кандидат історичних наук Погорєлова І. С. Голова Київської міської організації Національної спілки краєзнавців України Гончаров О. П. повідомив про рішення Національної спілки краєзнавців України присвоїти Сацькому Павлу Вікторовичу звання «Почесний краєзнавець України» посмертно.

Фото 2

У багатьох доповідях прозвучало продовження тем, які досліджував П. Сацький, а також актуальні проблеми історії, політики, права, міжнародної ситуації.

Варто відзначити ґрунтовні та актуальні доповіді на пленарному засіданні. Зокрема виступили: зі вступним словом модератор конференції доктор політичних наук, доцент Гапоненко В. А. (завідувачка кафедри політичних технологій); доктор політичних наук, професор кафедри парламентаризму Навчально-наукового інституту публічного управління та державної служби Київського національного університету імені Тараса Шевченка Дудко І. Д. з доповіддю «Кримська платформа-2: особливості, постановка завдань, перспективи»; кандидат історичних наук, доцент кафедри етнології та краєзнавства Київського національного університету імені Тараса Шевченка, голова Київської міської організації Національної спілки краєзнавців України Гончаров О. П. з доповіддю «Етнічна територія та характер українців у дослідженнях останньої третини XVIII – першої половини XIX ст.»; співробітник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Майоров М. з доповіддю «Лінія Керзона: до проблеми формування польсько-українського кордону»; завідувач Відділу Історії Київського політехнічного інституту Державний політехнічний музей імені Бориса Патона при Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Татарчук В. В. з доповіддю «Адміністративно-територіальний поділ української держави»; кандидат історичних наук, доцент кафедри політичних технологій Погорєлова І. С. з доповіддю «Проблема територіальної цілісності держав у міжнародних відносинах». Старший науковий співробітник відділу історії державного терору радянської доби, кандидат історичних наук Бажан О. Г. запропонував тему для виступу: «Входження Криму до складу УРСР: економічні та культурні аспекти».

Наукові доповіді у секціях також відзначилися фундаментальністю та новизною. Зокрема виступили: доктор юридичних наук, старший дослідник, професор кафедри права, політології та міжнародних відносин Університету імені А. Нобеля, Заслужений юрист України Кофман Б. Я. з доповіддю «Правові засади територіальної цілісності: національний та міжнародний аспекти»; кандидат політичних наук, доцент кафедри політичних технологій КНЕУ Бульбенюк С. С. з доповіддю «Дискурси державної влади в Україні: виклики і можливості»; кандидат історичних наук, доцент кафедри політичних технологій КНЕУ Довганик Н. М. з доповіддю «Принципи мирного співіснування держав»; кандидат політичних наук, доцент кафедри політичних технологій КНЕУ Лисенко Ю. В. ─ «Територіальна цілісність сучасної держави: українські реалії» та ряд інших авторитетних вчених і дослідників.

Змістовними та перспективними були доповіді на різні актуальні теми студентів Пащенко Дар’ї, Луценко Вікторії, Пахомова Олександра, Пойденко Артема та інших.

Усі учасники конференції переконливо доводили спроможність і потребу нашої країни у Перемозі над агресором, значення у цьому світової спільноти, української діаспори та роль ЗСУ, а також важливість наукового фронту, що з першого дня війни веде інформаційну та ідеологічну боротьбу разом з українським народом і поширює його серед освітян різних країн, тим самим мобілізуючи світ в підтримку України.

Програма конференції

Голова осередку Національної спілки краєзнавців України в КНЕУ імені Вадима Гетьмана Назарчук О. М., к. і. н, доцент кафедри політичних технологій

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *