Відбулося засідання Президії НСКУ

14 вересня 2023 р. відбулося засідання Президії НСКУ (в комбінованому режимі, офлайн та онлайн).

Фото 1

У засіданні Президії взяли участь представники керівних органів Спілки та очільники регіональних осередків. Засідання провів голова НСКУ, член-кореспондент НАН України О.П.Реєнт.

Голова НСКУ, член-кореспондент НАН України Олександр Реєнт подякував краєзнавцям за допомогу та підтримку Володимира Милька який отримав поранення під звільнення України від російських окупантів й побажав якнайшвидшого відновлення Володимиру Івановичу.

Олександр Реєнт відзначив значне покращення у роботі всіх обласних організацій, у тому числі і в організаціях які межують із прифронтовими регіонами. Так, краєзнавці Харкова налагодили співпрацю із ЮНЕСКО і розпочинають з ними краєзнавчі проєкти. Але загалом із-за постійних обстрілів майже неможливо відновити повноцінну роботу у Херсоні, Миколаєві, Дніпрі, Запоріжжі, Одесі, Слов’янську, і в тому же Харкові.

Голова Спілки Олександр Реєнт доповів про участь, 24 серпня 2023 р., краєзнавців у експедиції. Детальніше читайте тут.

Фото 2

Руслана Маньковська, заступниця голови Спілки, доповіла щодо заходів Спілки на 2024 р. Так, серед заходів Спілки на 2024 р. залишаються основні щорічні: Краєзнавчий марафон у травні, а також вручення Премій НСКУ імені Петра Тронька, Михайла Сікорського, Дмитра Яворницького. Головним змістом діяльності Спілки залишається актуальні питання її роботи в умовах воєнного стану – краєзнавча наукова платформа на міжнародних, всеукраїнських та тематичних форумах, а також освітянське краєзнавство, де краєзнавство розглядається як дієвий інструмент формування та розвитку національної свідомості,  почуття патріотизму та національної ідентичності в молодого покоління України. Важливими напрямами є популяризація в суспільстві внеску видатних особистостей в розвиток української історії та культури, зокрема, Тараса Шевченка (Черкаська ОО НСКУ), Івана Франка (Івано-Франківська ОО НСКУ), Івана Котляревського (Полтавська ОО НСКУ). Нагальним завданням для краєзнавців в межах пам’яткознавчого краєзнавства стала фіксація втрат та руйнувань нерухомих пам’яток під час російсько-української війни.

Під час засідання Президії було розглянуто та підтримано прохання Волинської обласної організації НСКУ про затвердження доктора історичних наук, професора Анатолія Георгійовича Шваба виконуючим обов’язки голови Волинської організації.

Фото 3

Про роботу НСКУ у сфері освітянського та бібліотечного краєзнавства доповідала Руслана Маньковська. Вона відзначила, що Спілка продовжує тісну співпрацю зі своїми партнерами. Національна спілка краєзнавців України спільно з Київською МАН з 18 вересня проводять Всеукраїнський конкурс історичних есе «Герої в боротьбі за Незалежність України: дослідження національної ідентичності в суспільних трансформаціях поч. ХХІ ст.» імені Романа Ратушного, до участі в якому запрошуються учні 6-11 класів. Учасники мають можливість дослідити боротьбу українського народу у відстоюванні незалежності та соборності України в ХХІ ст., включно з Помаранчевою революцією 2004 р., Революцією Гідності 2013–2014 рр. та російсько-українською війною 2014–2024 рр. Конкурс носить ім’я Романа Ратушного – українського громадського діяча, добровольця, розвідника 93-ї механізованої бригади Холодний Яр, який загинув у бою під м. Ізюм на Харківщині у російсько-українській війні у 2022 р. Партнери конкурсу: Інститут історії України НАН України, Український державний центр національно-патріотичного виховання краєзнавства і туризму учнівської молоді Міністерства освіти і науки України, Національний музей історії України у Другій світовій війні, Національний музей Революції Гідності, Музей «Становлення української нації». Конкурс є не тільки важливим інструментом для вивчення і визнання внеску героїв України в боротьбу за незалежність, але і сприятиме формуванню національної ідентичності та почуття патріотизму в молодого покоління.

Спілка є співорганізатором у проведенні 8 листопада 2023 р. Національною історичною бібліотекою України Всеукраїнської науково-практичної конференції «Бібліотека. Люди. Війна. Втрати і звершення»,  в межах Сьомих краєзнавчих читань пам’яті академіка Петра Тронька. Співорганізаторами конференції є Міністерство культури та інформаційної політики України, Київський національний університет культури і мистецтв. У межах  Троньківських читань відбудеться засідання Круглого столу  «Втрати нерухомих пам’яток України під час російсько-української війни: фіксація та дослідження».

Також НСКУ є співорганізатором наукового форуму. присвяченого проблемам культурного геноциду російської федерації в Україні – це Міжнародна наукова конференція «Культурні цінності та суспільні практики в період російсько-української війни» (Іnternational scientific conference “cultural values and social practices during the russian-ukrainian war”), яка відбудеться 19 жовтня 2023 р. Співорганізатори: НАН України, Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, Інститут історії України НАН України, Центр дослідження історико-культурної спадщини України, Музей видатних діячів української культури Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького. На вістрі діяльності НСКУ залишаються суспільно важливі проблеми, які хвилюють фахівців соціогуманітарної науки та широкої громадськості України, – відзначила Руслана Вікторівна.

Фото 4

На засіданні Президії було затверджено кандидатури презентів на здобуття Премії імені Героя України Михайла Сікорського. До обговорення і затвердження було подано наступні кандидатури:

  • Жим Михайло Іванович (1931-2022) (посмертне відзначення) – музейний діяч, пам’яткоохоронець¸ краєзнавець.
  • Товкайло Микола Тихонович – історик, археолог.
  • Ткач Віра Оксентіївна – директорка комунального закладу «Краєзнавчий музей ім. Устима Кармелюка», краєзнавець.

Наприкінці засідання було відзначено активістів краєзнавчого руху: Великочий Володимир Степанович (Грамота НСКУ), Філюк Світлана Михайлівна (Почесна грамота НСКУ), Новосьолов Олександр Васильович (Подяка НСКУ), Вичівський Павло Павлович (Подяка НСКУ).

В.о. прес-секретаря НСКУ Дмитрій Ніколайчук

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *