У ЧЕРКАСАХ ПРЕЗЕНТУВАЛИ КНИГУ «РЕТРО-ГРАД» БОРИСА ЮХНА ПРО ІСТОРІЮ ПОВСЯКДЕННОСТІ МІСТА

Фото № 21 червня 2016 року у черкаському музеї «Кобзаря» Т.Г.Шевченка відбулася презентація книги Бориса Юхна з дещо незвичною назвою «Ретро-град».
Як і увесь творчий доробок відомого черкаського журналіста-краєзнавця, вона вирізняється своєю самобутністю — не є класичною історико-документальною працею, як не є і суто журналістською розповіддю про минуле. «Родзинка» книги полягає в тому, що в ній ще не зовсім далека офіційна історія Черкас суттєво доповнена маловідомими, або й зовсім невідомими фактами міського життя обласного центру наймолодшої в Україні області (1954–1979 рр.).

Фото № 1В основу «Ретро-града» увійшли газетні публікації Бориса Юхна, які апробовані в пресі впродовж 2012–2014 рр. Ці публікації кілька років уточнювалися і за сприяння черкаських старожилів та краєзнавців удосконалювалися. Меценатом, який допоміг книжці побачити світ, став друг дитинства автора, патріот рідного міста — черкасець Дмитро Задериголова.

Нариси у книзі — двох видів. Частина із них — це так звані «щорічники», присвячені кожному з 25 років, про які розповідається у книжці. Інші 15 нарисів — це соціально-побутові замальовки, основою яких стали розповіді очевидців описаних у книзі подій.

Фото № 3Сюжети книги дають можливість читачу побачити минуле міста очима простих людей, дізнатися про повсякденне життя містян — як вони працювали та відпочивали, який одяг носили, як харчувалися, як ставилися до того, що відбувалося… Автором зроблена вдала спроба олюднити минуле міста, вивести на передній план тих, без кого не могло б бути власне історії, хто для дослідників в багатьох випадках схований за такими визначеннями як «народні маси», «трудові ресурси», «людський потенціал», а сьогодні — «електорат»…

Відчути атмосферу тогочасного повсякдення міста допомагають фото, частина з яких вперше представлена широкому загалу.
“«Ретро-град» — це історія повсякденності, яка дуже часто випадає із академічних видань, — зазначив під час презентації книжки голова правління обласної організації Національної спілки краєзнавців України, професор Василь Мельниченко. — Скажу так: у цій книжці є людина!“.

За словами відомого черкаського краєзнавця Миколи Щербини, який викладає у школі, історичні праці Б.Юхна дуже допомагають черкаським учителям у їхній роботі. А журналіст Андрій Кравець додав, що Борис Юхно торує в Черкасах зокрема і в Україні загалом той шлях, який успішно прокладений у наших західних сусідів — поляків, де «мала історія», історія міст і сіл дуже популярна і активно розвивається.

Відрадно, що краєзнавча палітра Черкащини поповнилася таким цікавим виданням. Присутні на презентації краєзнавці і журналісти висловили впевненість в тому, що книга, як і інші історико-краєзнавчі напрацювання Бориса Юхна, буде з вдячністю сприйнята читачами, а автору побажали натхнення і творчих здобутків.

Фото члена НСКУ Сергія Ганницького

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *