Участь закарпатських краєзнавців у фестивалі “Книга-Фест-2016”

7%20(1)Вже вп?яте в Ужгороді відбувся фестиваль книги, який розпочався виставкою «Література добросусідства» — презентацією книг словацьких авторів, виданих на Закарпатті, а також творів закарпатських письменників, опублікованих на словацькій мові у сусідній державі.  У фестивальних заходах взяли участь гості з Києва, Одеси, Львова та Словаччини. Відкриття свята відбулося в галереї «Ужгород».

5%20(1)На відкритті виставки виступили голова обласної організації Національної спілки письменників України, член правління ЗОО НСКУ Василь Густі, краєзнавець, письменник  Петро Ходанич, заступник директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Василь Комарницький, Генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді Янка Буріанова, начальник управління культури облдержадміністрації Вікторія Фролова та ін.

Також відбувся круглий стіл, на якому було обговорено актуальні питання розвитку книговидавництва та книгорозповсюдження на Закарпатті. Участь у обговоренні проблемних питань взяли письменники, літературознавці, краєзнавці, бібліотекарі та ін. Зокрема, на круглому столі виступили краєзнавці Василь Густі, Лідія Повх, Дмитро Федака і Петро Ходанич.

Серед проблемних питань називалося і питання зменшення обсягів видання книг. Так, якщо минулого року на Львівщині видано 1379 найменувань книг, то на Закарпатті — тільки 197. Загальний тираж видань становив 97 тисяч примірників, тобто 0,1 книги на одного жителя області. У відкритті виставки та роботі круглого столу також взяли участь голова ЗОО НСКУ Михайло Делеган та голова ревізійної комісії краєзнавчої організації Михайло Петровці.

z_vystavky_knygПідсумки книжкового фестивалю та вручення нагород у 13 номінаціях відбулося 26 травня.
Голова журі, член правління обласної організації НСКУ, доктор історичних наук Роман Офіцинський зазначив, що до розгляду було подано 43 видання, із яких і визначили переможців. Гран-прі здобуло видавництво «Гражда» за книгу «Королевське Євангеліє 1410 р.», співорганізатором видання якого був член правління ЗОО НСКУ Юрій Глеба.

У номінації «Літературно-художнє видання» в прозі перше нагороду отримало  видавництво «ІВА» за книгу В.Андрусів «Вагон №13»; у поезії — видавництво “TIMPANI” за «Вибрані твори» Йосифа Збіглея (Словаччина). Як відомо, зазначений автор минулого року отримав за виданий в Україні твір Всеукраїнську літературну премію імені Зореслава (Сабола), співзасновником якої є член правлінь Закарпатської обласної  організації та Національної спілки краєзнавців України, відомий меценат Станіслав Аржевітін.

8%20(1)У номінації «Наукове видання» кращим визнано видавництво «Патент» за книгу Йосифа Турака і Юрія Яцини «Документальна історія лікарні імені А.Новака в Ужгороді». Зазначалося, що авторам у підготовці до видання книги суттєву допомогу надав колишній директор Державного архіву Закарпатської області, нинішній голова ЗОО НСКУ Михайло Делеган. У номінації  «Навчальне видання»  премія була присуджена ТОВ «ІВА» за посібник «Фізика напівпровідників»;
– «Видання публіцистики» — найкращим визнали видавництво «Карпатська вежа» за книгу М. Дочинця «Книга надиху»;
– «Образотворче видання» — «Карпати» за книгу «Василь Свида Нетлінне», яку нещодавно презентували в Києві;
– «Видання з мистецтвознавства» — Ужгородську міську друкарню  за книгу «Театр граючої ляльки Срібної Землі»;
– «Музичне видання» — «Гражду» за книгу Василя Гайдука «Український реквієм».

Видавництво Олександри Гаркуші визнано першим  номінації «Видання для дітей» за книгу Олександра Гавроша «Легенди Срібної Землі»;
– «животворне минуле» — це ж саме видавництво за книгу «Скарби Закарпатського краєзнавчого музею» та «Гражда» за книгу Романа Офіцинського «Народні перекази Закарпаття» (перша книга краєзнавця Закарпаття, що вийшла під грифом НСКУ та з рецензією голови правління НСКУ Олександра Реєнта);
– «Краща книга закарпатського автора, або книга про Закарпаття, видана за межами області» — видавничий центр «Академія» м.Київ за роман-колаж члена ЗОО НСКУ Дмитра Кешелі  «Родаки».
До речі, напередодні, 25 травня відбулася окрема презентація зазначеної книги, на якій виступили крім автора і директора видавництва, краєзнавці Василь Густі, Дмитро Федака, Іван Сенько, Михайло Делеган та ін.
У номінації «Молодий митець книжкового дизайну» кращою визнана студентка п’ятого курсу кафедри дизайну Закарпатської академії мистецтва Евеліна руснак, а «Книгою — симпатією відвідувачів виставки» — вибрані вірші Володимира Ладижця «Ой болить у мене зуб» («Карпати», 2015).

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *