Києвознавчі видання на Книжковому Арсеналі

Культурний ландшафт КиєваНа 7-му міжнародному фестивалі «Книжковий Арсенал» (2017 р.) відбулася публічна дискусія «Київ нон-фікшен». У дискусії взяли участь культуролог-києвознавець Владислава Осьмак та члени Київської міської організації НСКУ доктор історичних наук Марина Гримич, кандидати історичних наук Олена Брайченко, Оксана Овсіюк, Тіна Полек.

Київський арсеналУ рамках цього обговорення пройшла презентація двох видань. Одне з них має назву «Культурний ландшафт Києва та околиць». Книгу підготовлено колективом відділу культурологічних досліджень Науково-дослідного інституту українознавства МОН України. У виданні представлено статті українських та зарубіжних вчених (антропологів, етнологів, істориків, соціологів та культурологів), в яких розглядаються проблеми міського та приміського культурного ландшафту Києва. Особливістю презентованої книги є те, що дослідники звернули увагу не лише на «неживі» об’єкти київського простору (вулиці, архітектурні деталі), а й на людські практики в межах міського ландшафту, зокрема велику увагу присвячено значенню міграційних процесів у розвитку міста, щоденних культурних практик (релігія, дозвілля).

Побут киян 1943-1945Друге презентоване видання – книга Оксани Овсіюк «Життя після окупації: побут киян 1943-1945 рр.» розповідає про те, як жили кияни, на долю яких випало випробування жахіттями  Другої світової війни, яким було саме місто і як воно змінилося під впливом найстрашнішої трагедії ХХ століття. Як люди, дочекавшись нарешті свободи від нацистського панування, поринули у вир інших випробувань – щоденної боротьби за виживання у вже звільненому місті. Ця книга про деталі, без яких неможливо осягнути особливості життя киян у ті складні «перехідні» півтора року від війни до миру. Текст насичено дрібними подробицями приватного зрізу життя. Він містить описи різноманітних ситуацій, з якими стикалися мешканці міста на шляху до задоволення своїх базових потреб – дах над головою, харчі та речі першої необхідності. Увага до дрібниць є необхідною, оскільки саме дослідження мікроситуацій приватного життя дає можливість наблизитись до розуміння становища містян у той час.

Київський арсенал-2Важливою темою обговорення на заході було питання, як потрібно писати наукові книги про Київ, щоб вони ставали затребуваними у читачів?  Кожна із дискутанток так чи інакше зазначили, що якщо у науковому тексті можна побачити звичайну людину, в її щоденному побуті, в переживаннях, то таке видання не залишиться непоміченим серед зацікавлених читачів.

Олена Соболєва,
кандидат історичних наук,
голова осередку КМО НСКУ

в Науково-дослідному інституті українознавства

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *