Пішохідна краєзнавча екскурсія Старим Подолом міста Києва

2530 травня 2019 р., за організаційної підтримки Київської міської організації НСКУ, відбулася декількагодинна пішохідна краєзнавча екскурсія Старим Подолом міста Києва.

24Під час прогулянки краєзнавці, головним чином представники центрального офісу Спілки та її осередку в Інституті історії України НАН України, ознайомилися із історією місцевості, пам’яток архітектури, вулиць, будівель тощо.

Цікаву та пізнавальну екскурсію провела Пирогова Наталія Віталіївна – голова ГО “Гільдія екскурсоводів”.

12Екскурсія розпочалася на Контрактовій площі, біля пам’ятника Григорію Сковороді. На її початку присутні дізналися про цікаві факти з історії Києво-Могилянської академії.

11Далі маршрут простягнувся до Самсона – одного з найдавніших фонтанів Києва. Важливо, що переживши неодноразове руйнування, він все ж залишається й до сьогодні цікавим місцем для туристів, однак потребує реставрації та захисту від вандалів.

14Краєзнавці також відвідали Церкву Успіння Богородиці (Пирогощі), ознайомилися із історією цього християнського храму та архітектурними особливостями будівлі, яка відновлена у 1990-х рр. після її руйнації в радянські часи.

16Після цього учасники екскурсії оглянули декілька споруд цієї частини Подолу, історія яких налічує півтора-два століття. Незабутнє враження в краєзнавців залишилося від житлового будинку, розташованого на Контрактовій площі, 7. Вважається, що він є найстарішим у всьому Києві, адже побудований у 1798 р.

20Велику увагу було приділено також Свято-Вознесенському Флорівському монастирю – найдавнішому жіночому монастирю Києва, який розташований біля підніжжя Флорівської гори. Неодноразово він страждав від міських пожеж, але культові споруди відновлювалися і навіть 22будувалися нові храми. Тривалий час монастир зберігав статус значного центру освіти і культури.

Після цієї пізнавальної екскурсії, яку провела Наталія Пирогова, краєзнавці вкотре на власні очі пересвідчилися в тому, що Поділ – це надзвичайно багата на пам’ятки культури місцевість Києва. Кожна із них потребує додаткового вивчення та популяризації і, що не менш важливо, належного догляду й охорони, а інколи реставрації та відновлення.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *