Черкаські краєзнавці взяли участь у зустрічі з послом Республіки Казахстан

Канiв_515 липня 2020 року Черкащину з робочим візитом відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Казахстан в Україні Дархан Калетаєв.

В обласній держадміністрації відбулося обговорення перспектив розвитку економічних зв’язків, бізнес партнерства, навчання студентів та культурного співробітництва.

Канiв_1Того ж дня посол Республіки Казахстан відвідав Шевченківський Національний заповідник у Каневі, де поклав квіти до могили Тараса Шевченка, ознайомився з експозицією музею і зустрівся з представниками наукової та творчої інтелігенції.

Канiв_6пСеред запрошених на зустріч були голова Черкаської обласної організації НСКУ, член Президії правління НСКУ Василь Мельниченко, заступник голови облорганізації, член Ревізійної комісії НСКУ Валентин Лазуренко та заступник голови облорганізації НСКУ Сергій Ганницький.

У невимушеній, дружній обстановці відбувся обмін думками щодо розширення культурних зв’язків Черкащини з регіонами Казахстану. Посол Республіки Казахстан розповів як у його країні шанують пам’ять про Тараса Шевченка, висловив Канiв_4пропозиції про співпрацю у галузі шевченкознавства, більш повного висвітлення періоду перебування Т.Г.Шевченка у Казахстані, проведення спільних наукових та просвітницьких заходів.

Обговорюючи перспективи такої співпраці, Василь Мельниченко і Валентин Лазуренко висловили думку про розширення гуманітарних зв’язків між двома державами на регіональному рівні, в яких важливе місце має посідати Черкащина – край, де відбувалося багато ключових подій української історії. Принагідно Василь Мельниченко згадав свої роки навчання та учительську роботу у Казахстані. При цьому зазначив, що в українського і казахського народів є багато спільного у ментальній та культурній сферах, а консолідуючими постатями двох народів є Тарас Шевченко і Абай Кунанбаєв. Тому одним із осередків дружніх зв’язків між двома народами має Канiв_3стати Шевченківський національний заповідник у Каневі.

Валентин Лазуренко вів мову про можливості навчання казахської молоді у закладах вищої освіти Черкащини, згадавши, що у 1980-х роках у Черкаському національному університеті (тоді – педагогічному інституті) здобувала освіту молодь із Казахстану. Адже саме за освіченою молоддю – майбутнє двох держав.

Представники Національної спілки краєзнавців України разом з в.о.генерального директора Шевченківського заповідника Ігорем Ліховим підтримали пропозиції про розширення музейної експозиції, присвяченої «казахстанській» сторінці біографії Тараса Шевченка, підготовку та проведення спільних наукових шевченкознавчих заходів.

Канiв_2Учасникам зустрічі та запрошеним на зустріч представникам казахської діаспори в Україні була презентована книга «Напучування» Абая Кунанбаєва – видатного казахського поета, прозаїка, мислителя, громадського діяча і педагога. Її видано українською мовою до 175-річчя від дня народження Абая Кунанбаєва за сприяння Посольства Республіки Казахстан в Україні. Примірники цього унікального видання передано для Національної спілки краєзнавців України.

Сергій Ганницький

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *