Звіт про роботу правління Черкаської обласної організації НСКУ за 2012–2016 рр.

Черкаси-звіт-фотоУ рамках підготовки до чергового VI з’їзду Національної спілки краєзнавців України пропонуємо ознайомитися із звітом про роботу правління Черкаської обласної організації НСКУ за 2012–2016 рр. Осередок очолює Мельниченко Василь Миколайович — професор кафедри архівознавства, новітньої історії та спеціальних історичних дисциплін Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, кандидат історичних наук, професор.

Звіт про роботу правління Черкаської обласної організації НСКУ за 2012–2016 рр.
(повний текст)

ОСНОВНІ ТЕЗИ ЗВІТУ:

У 2012–2016 рр. правління Черкаської обласної організації, виконуючи рішення V позачергового з’їзду Національної спілки краєзнавців України, спрямовувало свою практичну роботу на організаційне зміцнення і розширення мережі осередків Спілки, надання їм допомоги в розгортанні краєзнавчого руху на місцях як важливого засобу громадянсько-патріотичного виховання.

Організаційна робота

Передусім, зусилля спрямовувалися на зміцнення обласної організації як суб’єкта творчої діяльності. Продовжувалася робота з прийому до Спілки найбільш досвідчених і авторитетних дослідників рідного краю, оформлення та вручення членських квитків. Станом на 1 січня 2012 р. на обліку перебувало 64 члени НСКУ.
У 2012–2016 рр. до Спілки прийнято 65 нових членів (2012 р. — 17, 2013 р. — 10, 2014 р. — 11, 2015 р. — 16, 2016 р. — 11). Станом на 1 січня 2017 р. на обліку в обласній організації перебуває 124 членів НСКУ. Вибуло 5 (2 — вибули за межі області, 2 — померли, 1 — виключений).
Місцеві організації створені та діють в містах Черкаси, Умань, Сміла, Канів; Городищенському, Драбівському, Звенигородському, Золотоніському, Кам’янському, Лисянському, Чигиринському, Чорнобаївському районах. Найбільшими є первинні осередки Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, Черкаського державного технологічного університету, Національного історико-культурного заповідника «Чигирин», Шевченківського Національного заповідника у Каневі та Кам’янського державного історико-культурного заповідника.

Щодо якісного складу обласної організації, то найповніше у ній представлені працівники освіти і культури, вони складають 52 % складу. У тому числі, освітяни — 32 % і працівники культурно-освітньої сфери — 20 %. 6 членів Спілки мають почесні звання України. У складі обласної організації — 7 журналістів, 8 держслужбовців, 2 лікарі, 1 священнослужитель, представники інших категорій. Понад 25 членів Спілки обиралися чи обрані депутатами рад різних рівнів. Наявність 12 докторів наук і 26 кандидатів наук засвідчує значний науковий потенціал обласної організації.

З метою заохочення активних учасників краєзнавчого руху у 2013 році за клопотанням правління до 15 тис. гривень збільшена обласна краєзнавча премія імені Михайла Максимовича. За пропозицією обласної і місцевих організацій встановлені щорічні районні краєзнавчі премії (5 тис. гривень) у Драбівському (імені Івана Городинця) і Кам’янському (імені Марії Шкаліберди) районах. Внесено пропозиції про заснування таких премій у Золотоніському (імені Михайла Пономаренка) і Городищенському (імені Миколи Щербини) районах.
Щороку за поданням правління виділяється одна стипендія облдержадміністрації (400 гривень щомісяця) члену НСКУ.
Краєзнавці представляються до нагород НСКУ — премій імені Дмитра Яворницького та Петра Тронька, звання «Почесний краєзнавець України», Почесних грамот та подяк Спілки.

Підсумки роботи обласної організації у звітному періоді відповідно до Статуту НСКУ було підбито на V звітно-виборній конференції, яка відбулася 16 квітня 2016 року. На ній було заслухано звіт правління, накреслено програму дій та обрано новий склад правління і ревізійної комісії.

Краєзнавчі заходи, в яких обласна організація НСКУ була організатором або співорганізатором

У своїй практичній роботі обласна організація НСКУ та її місцеві осередки значну увагу приділяли проведенню науково-практичних та просвітницько-виховних заходів. Найбільш вагомі серед них:

2012 рік:

  1. 1 березня 2012 року в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відбулася зустріч члена правління Національної спілки краєзнавців України, директора Українського інституту національної пам’яті, доктора історичних наук, професора, члена-кореспондента НАН України Валерія Федоровича Солдатенка з краєзнавчим активом області.
  2. Первинні осередки НСКУ Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького та Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини виступили ініціаторами проведення Всеукраїнської наукової конференції «Актуальні проблеми археології, історії та історичного краєзнавства Буго-Дніпровського межиріччя», яка відбулася 26–27 квітня 2012 року в Умані і присвячувалася 110-річчю з дня народження відомого українського краєзнавця Г.Ю. Храбана. З доповіддю на ній виступив голова правління облорганізації Спілки В.М. Мельниченко. Відбулася робота 6 секцій, серед яких — «Історичне краєзнавство: проблеми та перспективи розвитку», «Історіографія, джерелознавство та методологія історико-краєзнавчих досліджень», «Педагогічне краєзнавство: досвід та перспективи».
  3. 500-річчю заснування міста Чигирин була присвячена історико-краєзнавча конференція, що відбулася на базі Суботівської загальноосвітньої школи 27 квітня 2012 року. В ній взяли участь науковці Черкас, національного історико-культурного заповідника «Чигирин», вчителі, а також учні з інших районів Черкащини. З доповіддю на ній виступив заступник голови Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України В.М. Лазуренко. Він вручив грамоти обласної організації НСКУ активістам краєзнавчого руху.
  4. Важливою подією для краєзнавців Черкащини стало проведення в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького 30 вересня — 1 жовтня 2012 року засідання Президії правління Національної спілки краєзнавців України за участю голів регіональних організацій спілки. Як зазначив Голова Національної спілки краєзнавців України О.П. Реєнт зазначив, що місцем проведення такого заходу Черкащина обрана не випадково — адже тут напрацьовано значний досвід організації краєзнавчої роботи.

2013 рік:

  1. 30 жовтня 2013 року в науковій бібліотеці Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького відбулася прес-конференція та зустріч з краєзнавчим активом Голови Національної спілки краєзнавців України, члена-кореспондента НАН України Олександра Петровича Реєнта.
  2. За участі первинного осередку НСКУ в Черкаському державному технологічному університеті 17 березня 2013 року проведено літературно-художній захід «Вінок Великому Кобзареві», присвячений 200-річчю від дня народження Т.Г.  Шевченка. Його учасників привітав заступник голови обласної організації Спілки В.М. Лазуренко.
  3. 26 березня 2013 року у Черкаському обласному краєзнавчому музеї відбулися краєзнавчі читання, присвячені 115-річчю від дня народження видатного українського хірурга, вченого отоларинголога Олексія Сидоровича Коломійченка, уродженця міста Шпола. З доповіддю «Олексій Сидорович Коломійченко — спеціаліст медицини світового рівня, видатний отоларинголог, заслужений діяч наук» виступив заступник голови правління обласної організації Національної спілки краєзнавців України М.І. Борщ.
  4. Делегат V з’їзду НСКУ С.В. Остапова стала ініціатором створення учнями Смілянської гімназії імені В.Т. Сенатора історико-краєзнавчого телевізійного проекту «Вулиці, провулки і весь світ…». На П’ятому міжнародному телевізійному конкурсі «Дитятко», що відбувався 25–28 вересня 2013 року у Харкові, програма юних краєзнавців зі Сміли відзначена призом Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення — стажуванням в Національної телекомпанії України та телеканалі ICTV.
  5. 28 листопада 2013 року відбулася VІІ науково-краєзнавча конференція «Черкащина в контексті історії України», присвячена 200-річчю від дня народження Т.Г. Шевченка та 60-річчю утворення Черкаської області, яка проводилася спільно з облдержадміністрацією, обласною радою, Українським інститутом національної пам’яті і Черкаським національним університетом імені Богдана Хмельницького.

В роботі цього представницького науково-краєзнавчого заходу взяли участь краєзнавці-дослідники історії краю — науковці та студенти вищих навчальних закладів Черкащини, працівники історико-культурних заповідників,  музеїв, архівів, вчителі з міст і районів області. На пленарному засіданні було заслухано 4 доповіді, а потім робота продовжилася у тематичних секціях «Т.Г. Шевченко і Черкащина» і «Черкаська область: шлях завдовжки в 60 років». На секційних засіданнях було заслухано понад 70 повідомлень. Матеріали конференції видані окремим збірником.

2014 рік:

  1. 29 січня 2014 року відбулася обласна науково-практична конференція «Історія Черкаського краю: люди, події, факти», присвячена 60-річчю утворення Черкаської області. В ній взяли участь науковці, працівники органів освіти, директори та учителі шкіл області, краєзнавці. З доповіддю «Черкаська область: утворення та етапи розвитку» виступив голова правління обласної організації НСКУ, професор В.М. Мельниченко.
  2. В редакції газети «Нова доба» 15 травня 2014 року відбувся круглий стіл, присвячений Міжнародному дню музеїв. В ньому взяли участь голова правління облорганізації НСКУ, професор В.М. Мельниченко, члени НСКУ заступник генерального директора НІКЗ «Чигирин» С.Ф. Павлова, заслужений працівник культури України В.Ф. Мицик.
  3. 22 травня 2014 року в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відбулася презентація книги Почесного краєзнавця України І.С. Городинця (1927–2014) із села Безпальча Драбівського району «Пам’ять не згасне».
  4. Вагомим внеском у вітчизняне шевченкознавство стала ХІІІ Всеукраїнська наукова історико-краєзнавча конференція «Краєзнавча Шевченкіана України», яку обласна організація Спілки спільно з НСКУ, Інститутом історії України НАН України, Шевченківським національним заповідником та Черкаським національним університетом імені Богдана Хмельницького провела 24–25 жовтня 2014 року у Каневі.

Конференція «Краєзнавча Шевченкіана України» засвідчила великий інтерес науково-краєзнавчої громадськості до шевченківської тематики. Її учасники — науковці, працівники музеїв, освітніх закладів, архівів, історико-культурних заповідників представляли Київ, Харків, Львів, Запоріжжя, Дніпропетровськ, Черкаси, Луганськ, Канів, Слов’янськ, Умань, Тернопіль, Івано-Франківськ, Чернігів, Одесу, Переяслав та інші міста України.

З доповіддю «Тарас Шевченко в українському національному відродженні: історія ювілеїв» на пленарному засіданні виступив Голова НСКУ, член-кореспондент НАН України О.П. Реєнт.

Під час конференції відбулося вручення всеукраїнської премії імені Дмитра Яворницького 2014 року В. Мельниченку (Черкаси) та В. Романьку (Слов’янськ). Грошовий еквівалент премії лауреати переказали у фонд Збройних сил України.

  1. 19 листопада 2014 року В Черкаському державному технологічному університеті відбувся круглий стіл «Пам’ять єднає», присвячений Дню Гідності та Свободи і Дню пам’яті жертв Голодомору та політичних репресій. Захід проходив за участі науковців, аспірантів, студентів ЧДТУ, краєзнавців регіону.

З доповідями виступили члени НСКУ директор Державного архіву Черкаської області, кандидат історичних наук Т.А. Клименко та заступник голови облорганізації НСКУ, професор В.М. Лазуренко.

  1. З нагоди 25-річчя обласної організації НСКУ 4 грудня 2015 року відбулася прес-конференція для засобів масової інформації. Журналісти були проінформовані про роботу Спілки, плани краєзнавців на перспективу. Голова та заступник голови правління облорганізації В.М. Мельниченко та В.М. Лазуренко привернули увагу до проблем сучасного краєзнавства, випадків ігнорування і недооцінки цього важливого засобу патріотичного виховання.
  2. 18 грудня 2014 року голова правління обласної організації НСКУ В.М. Мельниченко та член правління Г.М. Голиш у місті Золотоноша взяли участь в краєзнавчих читаннях, присвячених 90-річчю відомого краєзнавця М.Ф. Пономаренка (1920–2010). Після закінчення заходу поклали квіти до могили М.Ф. Пономаренка Разом з ними пам’ять відомого краєзнавця вшанували голова Золотоніської районної ради В.П. Саранча, заступник золотоніського міського голови С.В. Судя, краєзнавчий актив Золотоніщини.
  3. На сесії Драбівської районної ради 17 грудня 2014 року затверджено розроблену місцевою організацією НСКУ районну програму розвитку краєзнавства на 2015–2018 рр.

2015 рік:

  1. У Драбові 26 травня 2015 року у Драбові відбулася Перша районна історико-краєзнавча конференція, яку було присвячено 150-річчю впровадження земства на лівобережній Черкащині. В ній взяли участь і виступили із співдоповідями голова правління облорганізації НСКУ В.М. Мельниченко та член НСКУ, директор наукової бібліотеки ЧНУ, доцент Г.М. Голиш. В роботі конференції взяли участь голова районної ради В.В. Дзега та голова райдержадміністрації І.В. Гайдай.
  2. Вечір-зустріч з лауреатами обласної краєзнавчої премії імені Михайла Максимовича «Михайлом освячені» відбувся 6 жовтня 2015 року в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Тараса Шевченка. Члени НСКУ В.М. Мельниченко, В.М. Лазуренко, Г.М. Голиш, Л.Т. Демченко за допомогою мультимедійної презентації познайомив присутніх з історією премії, яка була заснована 1994 року, здобутками її 25-ти лауреатів.
  3. У науковій бібліотеці імені Максимович Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького 21 жовтня 2015 року відбулося вручення обласної краєзнавчої премії імені Михайла Максимовича. Її лауреатом став добре знаний на Черкащині журналіст і краєзнавець Феофан Білецький із Звенигородки — автор книги «Розкажи мені, Тікичу. Буки від давніх часів до сьогодення». В ній автор висвітлює історію селища Буки на Маньківщині, де він народився і де пройшли його дитячі роки.
  4. На сесії Кам’янської районної ради 25 грудня 2015 року затверджено розроблену місцевою організацією НСКУ районну програму розвитку краєзнавства на 2016–2020 рр.

2016 рік:

  1. Сесія Драбівської районної ради 3 лютого 2016 року за пропозицією обласної організації НСКУ прийняла рішення «Про заснування щорічної районної краєзнавчої премії імені Івана Городинця».
  2. У серпні 2016 року, напередодні 25-річчя Незалежності України, на сайті обласної організації НСКУ відкрито електронну бібліотеку «Моя Черкащина». До неї увійшли електронні версії друкованих видань про Черкащину. Електронна книгозбірня постійно поповнюватиметься літературою про рідний край. Вже розміщені окремі номери журналу «Краєзнавство Черкащини», збірники обласних науково-краєзнавчих конференцій «Черкащина в контексті історії України», книги черкаських краєзнавців, присвячені різним сторінкам історії краю, його культурним традиціям, шевченкознавчій тематиці, видатним постатям Черкащини.
  3. У селі Безпальча Драбівського району на батьківщині відомого краєзнавця Івана Городинця під час районної наради краєзнавців 2 вересня 2016 року відбулося вручення районної краєзнавчої премії його імені. Першим лауреатом став член НСКУ Віктор Козоріз, у краєзнавчому доробку якого Книга Пам’яті села Великий Хутір, книга про історію цього села, низка ґрунтовних праць з історії церков та освіти Драбівщини, про діяльність Золотоніського повітового земства. У врученні премії взяли участь голова районної ради В.В. Дзега та голова райдержадміністрації І.В. Гайдай, голова обласної організації НСКУ В.М. Мельниченко.
  4. У Каневі 15 вересня 2016 року відбулися Перші Сорокопудівські науково-краєзнавчі читання на пошану краєзнавця, почесного громадянина міста Канів, лауреата обласної краєзнавчої премії імені Михайла Максимовича Івана Сорокопуда (1917–2015). Ініціатори заходу — Шевченківський Національний заповідник і обласна організація НСКУ. З доповіддю «Іван Сорокопуд — в плеяді краєзнавців Черкащини» виступив В.М. Мельниченко.
  5. В один день відбулися презентації краєзнавчих книг. У Городищенській районній бібліотеці імені В. Симиренка 28 вересня 2016 року за участю краєзнавців, бібліотечних працівників району, працівників культурно-освітніх установ, учнівської молоді відбулася презентація збірки «Городищини славні імена». В обговоренні книги взяли участь член правління облорганізації НСКУ Т. Горідько, голова райдержадміністрації О. Лавріненко, голова районної ради М. Панчишин.

В Уманському державному педагогічному університеті імені П. Тичини презентовано книгу «Надія Суровцова (1896–1985): У пошуках втраченого часу». Її автори голова університетського осередку НСКУ Ігор Кривошея та кандидат філологічних наук, доцент Людмила Якименко. Голова обласної організації НСКУ В.М. Мельниченко вручив І. Кривошеї Почесну грамоту НСКУ.

В обласній бібліотеці імені Т. Шевченка 30 вересня 2016 року відбулася презентація біобібліографічного довідника «Краєзнавці Черкащини». Це перше в історії черкаського краєзнавства видання, до якого включені відомі краєзнавці минулого і сьогодення, які зробили вагомий внесок у розвиток краєзнавства. Довідник містить найсуттєвішу інформацію про життя та дослідницьку діяльність подвижників краєзнавства, а також відомості про їхні найвагоміші праці та фото. До нього увійшли 204 статті-довідки 96 авторів про краєзнавців з усіх міст і районів області.

Участь членів Спілки
в громадських, наукових, експертних, видавничих та інших дорадчих радах при державних органах.

  1. Мельниченко В.М. :

– член організаційного комітету облдержадміністрації з підготовки та відзначення 100-річчя Української революції 1917–1921 рр.

  • член експертної ради обласної державної адміністрації з питань розвитку книговидавничої справи в області;
  • член ради з питань культури при обласній державній адміністрації;
  • член обласної редколегії з підготовки та видання обласної книги «Реабілітовані історією»;
  • член комісії обласної державної адміністрації з розвитку туристичної галузі в області;
  • член комісії обласної державної адміністрації з присудження персональних стипендій працівникам культури і мистецтва;
  • заступник голови конкурсної комісії по присудженню обласної краєзнавчої премії імені Михайла Максимовича;
  • голова журі з проведення обласного конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України з історичного краєзнавства;
  • член журі з проведення обласної учнівської олімпіади з історії.
  1. Лазуренко В.М.:
  • член робочої групи обласної державної адміністрації з розроблення Стратегії регіонального розвитку Черкаської області на період до 2020 року;
  • голова конкурсної комісії по присудженню обласної краєзнавчої премії імені Михайла Максимовича;
  • член журі з проведення обласного конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України з історичного краєзнавства
  1. Корновенко С.В.:

– член організаційного комітету облдержадміністрації з підготовки та відзначення 100-річчя Української революції 1917 — 1921 рр.

  1. Кривошея І.І.:
  • член журі з проведення обласного конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України з історії.
  1. Нераденко Т.М.:
  • член журі з проведення обласного конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України з археології.
  1. Шамрай О.Г.:
  • член журі з проведення обласного конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України з історичного краєзнавства.
  1. Михайлюк Ю.М.:

– член топонімічної комісії Черкаського міськвиконкому

Висвітленню роботи осередків НСКУ сприяє Інтернет-сайт обласної організації НСКУ «Краєзнавча Черкащина». На ньому розміщена електронна бібліотека краєзнавчої літератури «Моя Черкащина». Сайт отримав схвальну оцінку громадськості. Станом на 20 січня 2017 року  його відвідало понад 400 тисяч шанувальників краєзнавства. Свої сайти мають Кам’янська та Лисянська районні організації.

У 2017 році правління обласної організації НСКУ продовжить реалізацію організаційних заходів, спрямованих на професіоналізацію краєзнавчої роботи та підвищенню її ролі в громадсько-культурному житті. Планується посилення краєзнавчо-просвітницької роботи, проведення науково-практичних конференцій, видання краєзнавчої літератури, відзначення пам’ятних дат у житті держави і краю, зокрема відзначення 100-річчя Української революції 1917–1921 рр.

Звіт про роботу правління Черкаської обласної організації НСКУ за 2012–2016 рр.
(повний текст)

голова правління Черкаської обласної
організації Національної спілки
краєзнавців України, професор
В.М. Мельниченко

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *