Відбулася Міжнародна наукова конференція «Історико-культурний туризм: український та світовий досвід»

20190405_1138065 квітня 2019 р. на історичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Історико-культурний туризм: український та світовий досвід».

20190405_112809Організували конференцію кафедра етнології та краєзнавства історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Київська міська організація Національної спілки краєзнавців України.

Програма конференції

У заході взяли участь 74 особи, було представлено 71 доповідь. Серед учасників конференції – відомі вчені, співробітники наукових установ, викладачі вищих навчальних закладів, аспіранти, працівники бібліотек та музеїв, краєзнавці, студенти, учні-члени МАН. Заявки на участь у конференції подали також науковці з Болгарії, Білорусі, Греції, Грузії, Естонії, Молдови. Майже третина учасників конференції – члени Національної спілки краєзнавців України. Науковий форум розглянув різноманітні аспекти історії та сучасного досвіду українського та зарубіжного історико-культурного туризму.

Конференцію відкрила і вела кандидат історичних наук, доцент 20190405_121814кафедри етнології та краєзнавства Київського національного університету імені Тараса Шевченка, заступник голови Київської міської організації НСКУ Наталія Терес. З вітальним словом до учасників конференції звернувся декан історичного факультету 20190405_112304Київського національного університету імені Тараса Шевченка Іван Патриляк. Учасників заходу також привітав відповідальний секретар Національної спілки краєзнавців Володимир Дмитрук. Він зачитав вітальний адрес від голови Національної спілки краєзнавців України Олександра Реєнта і вручив відзнаки НСКУ керівникам історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка та учасникам конференції, які постійно беруть участь у наукових заходах, які проводяться кафедрою етнології та краєзнавства історичного факультету Київського університету імені Тараса Шевченка й Київською міською організацією Національної спілки краєзнавців України.

На пленарному засіданні виступили: кандидат історичних наук, старший науковий співробітник відділу історії України другої 20190405_113842половини ХХ століття та центру досліджень історико-культурної спадщини України Інституту історії України НАН України Тетяна Катаргіна з доповіддю «Використання пам’яток в індустрії туризму за кордоном». Про досвід Швеції у розвитку зеленого та історико-краєзнавчого туризму розповіла кандидат історичних наук, доцент кафедри етнології та краєзнавства Київського національного університету імені Тараса Шевченка Ірина Ігнатенко. Розвитку історико-культурного туризму в Україні на сучасному етапі була присвячена доповідь кандидата історичних наук, доцента цієї ж кафедри Наталії Терес. Цікавими спостереженнями щодо регіональної етнокультурної та екскурсійної проблематики поділився з присутніми доктор історичних наук, професор кафедри етнології та краєзнавства університету Мирослав Борисенко, виголосивши доповідь: «Міфологія місця: село Буша як приклад вдалої реалізації етнокультурного потенціалу Західного Поділля». Про історію, сучасність та власні враження про сакральні місця хасидського паломництва в Україні розповіла присутнім кандидат історичних наук, гід, директор туристичної агенції Seainside.club (м. Київ) Анна Ніколаєва.

Під час перерви учасники конференції ознайомилися з експозицією Музею історії Київського національного університету імені Тараса Шевченка й  етнографічними експонатами кафедри етнології та краєзнавства.

Далі учасники конференції продовжили роботу в чотирьох секційних засіданнях: «Концептуальні питання туризмознавства та досвід зарубіжних країн з правового регулювання й розвитку історико-культурного туризму», «Історія розвитку туризму та екскурсійної справи в Україні», «Релігійний, етнічний та військово-історичний складники українського та зарубіжного туризму», «Ресурси та потенційні можливості розвитку історико-культурного туризму в Україні».

Програма конференції

Матеріали конференції невдовзі будуть видані окремою збіркою.

Олександр Гончаров,
голова Київської міської організації
Національної спілки краєзнавців України

2 thoughts on “Відбулася Міжнародна наукова конференція «Історико-культурний туризм: український та світовий досвід»”

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *