На Буковині відбулася Міська історико-краєзнавча конференція «Рогізна: погляд крізь роки»

20 березня у Чернівецькому коледжі дизайну та економіки Рогізна-3відбулася Міська історико-краєзнавча конференція «Рогізна: погляд крізь роки».

Організаторами цього наукового форуму стали Департамент освіти і науки Чернівецької обласної державної адміністрації, Управління культури Чернівецької міської ради, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича та Чернівецький коледж дизайну та економіки, особисто – доктор історичних наук Олександр Добржанський (голова Чернівецької обласної організації НСКУ) та викладач коледжу Микола Семенюк.

Участь у конференції взяли: директор Департаменту освіти і Рогізна-2науки Чернівецької ОДА Оксана Палійчук, завідувач сектору координації діяльності закладів вищої освіти та науки Департаменту освіти і науки Чернівецької ОДА Михайло Павлюк, директор Департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин Чернівецької міської ради Микола Собко, професор Олександр Добржанський, співробітник Буковинської державної сільськогосподарської дослідної станції НААН України Тетяна Сандуляк, український скульптор Володимир Гамаль. Крім того, науковці Рогізна-7Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, працівники Чернівецького обласного краєзнавчого та художнього музеїв, Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського, Наукової бібліотеки Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. Івасюка, студенти, учні, жителі мікрорайону та всі, хто цікавиться історією Рогізни.

Відкриваючи роботу конференції Оксана Палійчук зазначила: Рогізна-1«Господь Бог наділив наш український народ особливою культурою і ця культура – у вишиванці, писанці, у нашому світосприйнятті, які ми відображаємо через слово, мову, мистецтво. Як пише Святе Письмо: “Де скарб ваш, там і серце ваше!”». Оксана Михайлівна у своєму виступі наголосила на тому, що впершу чергу необхідно формувати українця та громадянина «на повний зріст», а далі – професіонала своєї справи, бо без пріоритетів у вихованні людини ми не досягнемо висоти у формуванні професіонала.

«Як правило кожен населений пункт бере початок з того Рогізна-5моменту коли він вперше згадується письмово тому, адже зрозуміло що люди на цьому місці жили і сто років перед тим, а може і довше, але саме з того моменту як це село згадали в документі письмовому, то вважається, що це дата початку існування села. Ну 500 років дуже кругла дата, є що святкувати, тим більше, що село дуже цікаве, село успішно розвивалося у свій час, і дало багато визначних людей» – підкреслив голова Чернівецької обласної організації НСКУ, декан факультету історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ ім. Ю.Федьковича, професор Олександр Добржанський.

Рогізна-4У ході роботи конференції було розглянуто широке коло історико-краєзнавчих аспектів у межах визначеної проблематики та презентований збірник матеріалів конференції. До нього також увійшли короткі твори відомих людей про Рогізну та бібліографія праць відомого буковинського письменника Івана Синюка.

Це вже другий масштабний історико-краєзнавчий захід у рамках відзначення 500-літнього ювілею від часу першої письмової згадки про поселення у мікрорайоні Рогізна.

Джерело:
Департамент освіти і науки Чернівецької ОДА,
Телеканал “Чернівці”

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *