Всеукраїнська історико-краєзнавча конференція учнівської молоді «Державотворчі процеси в Україні: через віки у ХХІ століття»

125–26  березня 2016 року на Черкащині відбулася Всеукраїнська історико–краєзнавча конференція учнівської молоді «Державотворчі процеси в Україні: через віки у ХХІ століття». Організаторами конференції були КЗ «Черкаський обласний центр туризму, краєзнавства і екскурсії учнівської молоді» Черкаської облради (далі ЧОЦТКЕУМ) та Український державний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді Міністерства освіти і науки України за сприяння і підтримки Управління освіти і науки Черкаської обласної держадміністрації та Національної спілки краєзнавців України.

У заході взяли участь 14 делегацій з 12 областей України та юні краєзнавці 15 районів і 4 міст Черкаської області. «Тільки тим історія належить, хто сьогодні бореться й живе», ці слова Василя Симоненка стали епіграфом до конференції, адже її ключовими завданнями були здобуття учасниками знань про історичні події і факти, політичних, військових і духовних діячів державотворення на землях сучасної України, пошук шляхів подолання теперішніх проблем щодо зміцнення Української державності.

345Відкриваючи урочисту частину конференції, Олександра Фігура директор ЧОЦТКЕУМ, відзначила згуртованість юних краєзнавців, які з’їхалися до Черкас, у дослідженні запропонованих організаторами тем (на фото зліва).
Перший заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Віталій Коваль відзначив важливість краєзнавчої роботи учнівської молоді у світлі незаангажованого переосмислення та вивчення історії української державності. Заступник начальника управління освіти і науки Черкаської обласної держадміністрації Оксана Сімушіна привітала учасників та гостей конференції, висловила сподівання, що відвідавши одного разу землю Богдана і Тараса, вони будуть приїжджати сюди знову і знову, адже тут завжди знайдуть друзів із якими буде цікаво обмінятися новими знаннями та досвідом краєзнавчо–дослідницької роботи.
123(на фото Віталій Коваль).
Наталія Савченко, директор Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, Василь Мельниченко, голова Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, професор кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки Навчально–наукового інституту історії і філософії Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького привітали учасників конференції та побажали їм плідної роботи, закликали до вивчення славних і трагічних сторінок історії українського народу.
123(на фото Наталія Савченко та Василь Мельниченко)
Яскравим акордом урочистості стали виступи юних дарувань Черкащини.
12

У рамках пленарного засідання з темою “Місце та роль краєзнавчих конференцій в системі краєзнавчо-дослідницької роботи навчальних закладів України” та завдання Всеукраїнської історико-краєзнавчої конференції учнівської молоді „Державотворчі процеси в Україні: через віки у ХХІ століття” виступив Дмитро Омельченко заступник директора Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, член Правління Національної спілки краєзнавців України.
(на 12фото Дмитро Омельченко (зліва) та Сергій Корновенко (справа))
Проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, професор Сергій Корновенко розповів про роль Середнього Подніпров’я в українському державотворенні.
На засіданнях секцій юні краєзнавці обговорили державотворчі процеси на території сучасної України, особливості боротьби українців проти поневолення і національно–визвольні рухи. Працювали учні за такими тематичними напрямами: «Історичні постаті в процесі державотворення на українських землях, їх роль і місце у боротьбі за звільнення народу від гніту та зовнішніх посягань, внесок у формування основ державності»,  «Культура як духовна складова пошуку шляхів самоідентифікації українського народу, становлення та розвитку державності на українських землях: зміст, форми та засоби духовної і матеріальної культури».
12Пізнавальною частиною першого дня проведення конференції стала екскурсія пам’ятними місцями міста Черкаси. 26 березня 2016 року у продовження знайомства з Черкащиною учасники конференції відвідали колиску незламного козацького духу, столицю України середини XVII століття  Чигирин.
12(на фото делегації областей України біля пам’ятника на Замковій горі) Дорогою до славного міста краєзнавці поринули у пізнавальну розповідь про Черкаську землю завідувача туристсько–краєзнавчим відділом Черкаської районної станції юних техніків Анатолія Журила. Учасники конференції мали нагоду зробити фото на пам’ять біля адміністративного кордону Чигиринщини. У Національному історико–культурному заповіднику «Чигирин» у «Резиденції Богдана Хмельницького» Дмитро Омельченко та Олександра Фігура вручили учням представникам делегацій областей України Дипломи учасників конференції. Покладання квітів до пам’ятника Гетьману України, державотворцю Богдану Хмельницькому відбулося на Замковій горі Чигирина в урочистій, духовно піднесеній атмосфері. У музеї Богдана Хмельницького краєзнавці почули багато цікавого про  життєвий шлях українського військового, політичного та державного діяча, Гетьмана Війська Запорізького.

Організатори конференції сподіваються, що відвідини Черкащини залишать в серцях гостей приємні спогади, а участь в історико–краєзнавчій конференції слугуватиме поштовхом до подальшого краєзнавчого пошуку.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *