Всеукраїнський науково-практичний семінар «Михайло Петренко: до проблем історичної пам’яті»

Учасники семінаруСлов’янці активно включилися у святкування 200-ліття від дня народження свого славетного поета-земляка Михайла Петренка. Один із таких заходів, запланованих ще у кінці минулого року — Всеукраїнський науково-практичний семінар «Михайло Петренко: до проблем історичної пам’яті». Ініціатором його виступили Донецька обласна краєзнавча організація та Донбаський державний педагогічний університет. Саме на базі цього навчального закладу в конференц-залі 24 травня і пройшов науковий форум.

Віктор АнтоненкоСлід сказати, що питаннями життя і творчості поета-романтика першої половини ХІХ століття, соратника Тараса Шевченка, цікавляться не тільки наукові працівники та краєзнавці, а й багато простих шанувальників української культури як в Україні, так і за кордоном.на горі Карачун у червні 2014 Але особливо активно звертаються до імені Михайла Петренка на Слобожанщині, з якою пов’язане усе життя поета. Тому науково-практичний семінар у Слов’янську активно підтримали такі солідні установи, як Інститут літератури імені Т.Г.Шевченка НАН України, Інститут історії України НАН України, Управління культури і туризму Донецької ОДА, Слов’янська міська рада, а також Полтавська, Сумська, та Харківська обласні організації Національної спілки краєзнавців України. Інформаційними спонсорами виступили газети «Часопис Донеччина», «Злагода» та ТК «С-Плюс».

Фото на згадку про Петренківський семінарДоповідачі й учасники семінару висловили актуальні думки, які розкривали різні аспекти петренкознавства. Із зацікавленням присутні прослухали доповіді доктора філологічних наук Ігоря Михайліна (м. Харків), доктора історичних наук Ірини Петренко (м. Полтава), кандидата філологічних наук Миколи Бондаря (м. Київ), кандидата економічних наук Михайла Шкурки (м. Київ), кандидата технічних наук Миколи Шакіна (м. Харків), кандидатів педагогічних наук Валерія Романька та Оксани Бабенко (м. Слов’янськ), Почесних краєзнавців України Анатолія Шамрая (Слов’янськ) та Петра Гайворонського (м. Покровськ), члена НСКУ Олега Максименка (м. Краматорськ), учениці 10 класу Слов’янського педліцею Катерини Бутиліної. Оксана Бабенко (м. Словянськ)Крім того, свої дослідження з деяких питань петренкознавства кінорежисер Леонід Щибря (м. Ізюм) та Микола Шакін (м. Харків) виклали у фільмах «Пошук портрета Михайла Петренка», «Про Михайла Петренка», «Найда» (за однойменною п’єсою М.Петренка), які були представлені учасникам семінару. Переглянули й документальний фільм «Недоля», знятий ТК «С-Плюс» (м. Слов’янськ). Завершився семінар відеокліпом «Сокіл» — автори слів пісні Алла та Віктор Антоненки, співак — Микола Федоров.

За результатами роботи семінару прийнято постанову, у якій наголошується на актуальності творчої спадщини поета-земляка Михайла Петренка, на необхідності й надалі продовжувати дослідження у галузі петренкознавства. Це особливо актуально у рік 200-ліття від дня його народження. Учасники заходу дійшли думки, що мета семінару досягнута: хоча б ще на декілька кроків, але все ж наблизилися до розгадки деяких таємниць і висвітлення темних плям у біографії та творчості талановитого, в деяких відношеннях таємничого, поета-романтика. Слова глибокої подяки були висловлені на адресу харківського краєзнавця й науковця, мецената Миколи Шакіна, який зробив вагомий особистий внесок у те, щоб семінар «Михайло Петренко: до проблем історичної пам’яті» пройшов на високому організаційному й методичному рівнях.

На горі КарачунПісля заходу, який пройшов у стінах педуніверситету, частина його учасників побувала на горі Карачун. Там поклали квіти до обеліска загиблим воїнам, з висоти  оглянули краєвиди Слов’янська.

Захід довів, що слов’янці, які організували цей всеукраїнський науково-практичний семінар, не забувають про свого славетного земляка.

                                                                                            Олександр Романько,
член НСКУ, НСЖУ,
лауреат Загальнослобожанської премії імені М.Петренка

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *