Великому синові України (вшанування пам’яті Івана Франка)

28 травня 1916 року відійшов у засвіти Іван Франко, український геній, письменник, учений, політичний діяч, з іменем якого нерозривно пов’язана доля народу і його прагнення до утвердження незалежної держави. Громадськість широко відзначила дні пам’яті великого сина України. Активну участь у  заходах, які впродовж останньої декади травня відбулися в містах і селах країни, взяли члени Національної спілки краєзнавців України.

Роланд ФранкоУ рамках теми «Музеї і суперечлива історія: розповідаючи про замовчуване» у Музеї видатних діячів української культури в Києві відбулася розмова про постать Івана Франка як письменника і людини, про маловідомі донедавна факти біографії Франка і його родини. Присутні переглянули документальний фільм «Іван Франко» (Студія «Кінематографіст»). Мітинг-реквієм з нагоди 101-ї річниці від дня смерті Великого Каменяра відбувся біля пам’ятника Івану Франку у Києві.

Роланд Франко-2Епіцентром урочистостей став Львів, де понад сорок років жив і творив Іван Франко. Традиційні «Франківські читання» відбулися в Львівському національному літературно-меморіальному музеї І. Франка, спеціальні експозиції відкрилися в Львівській національній науковій бібліотеці ім. В. Стефаника, обласній універсальній науковій бібліотеці, Науковій бібліотеці Львівського національного університету ім. І. Франка.

Франкове серце зупинилося о четвертій годині пополудні. За давньою традицією о 16-й годині на Личаківському цвинтарі біля могили Івана Франка відбулася панахида і відспівано «Вічную пам’ять» великому синові України. Зі словом про поета і філософа виступили діячі культури та мистецтва, представники влади, урочистості супроводжував муніципальний хор «Гомін».

З великим пошанування зустріли львів’яни і гості міста внука Каменяра Роланда Франка, який постійно приїжджає з Києва до Львова вшанувати пам’ять свого славного предка. Роланд Тарасович, науковець і дипломат, довголітній член НСКУ, почесний краєзнавець України, багато робить для збереження національної спадщини, зокрема доклав чимало зусиль для відкриття музею Івана Франка у складі Музею видатних діячів української культури у Києві, разом з Національною спілкою краєзнавців домігся створення першого на Придніпров’ї Музею Івана Франка в селі Халеп’я Обухівського району на Київщині.

Роланд Франко-3 У непростий час відродження України, захисту її суверенітету Іван Франко стоїть поруч з нами, сказав Роланд Тарасович у своєму виступі. З нами його полум’яне і мудре слово, його пристрасне серце, його невмирущий заклик: «Нам пора для України жить!».

Фото Георгія Беглярова

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *