VII науково-краєзнавча конференція “З минулого до майбуття”, присвячена 95-річчю Держархіву Кіровоградської області та НСКУ

З минулого до майбуття12 листопада 2020 року у заочно-дистанційному режимі відбулася VII науково-краєзнавча конференція “З минулого до майбуття”, присвячена 95-річчю утворення Державного архіву Кіровоградської області та 95-річчю Національної спілки краєзнавців України.

Захід організовано Кіровоградською обласною державною адміністрацією, Державним архівом Кіровоградської області, Кіровоградською обласною організацією Національної спілки краєзнавців України, Центральноукраїнським національним технічним університетом, КУ “Кіровоградське обласне відділення Пошуково-видавничого агентства «Книга Пам’яті України»”.

Програма конференції

У роботі наукової конференції взяли участь 43 особи, з Кіровоградської, Одеської та Харківської областей. Учасниками конференції стали викладачі, аспіранти і студенти вищих навчальних закладів України: Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, Центральноукраїнського національного технічного університету, Ізмаїльського інституту водного транспорту, Кіровоградського музичного коледжу та Харківського кооперативного торгово-економічного коледжу. Серед них: 1 доктор наук, 10 кандидатів наук та 3 аспіранта.

З минулого до майбуття-2Також, взяли участь у заході краєзнавці і працівники музейних закладів: Кіровоградського обласного краєзнавчого музею та його відділу “Меморіальний музей Марка Кропивницького”, КЗ “Художньо-меморіальний музей О.О.Осмьоркіна”, КЗ “Кропивницький музей музичної культури імені Кароля Шимановського”, КЗ “Літературно-меморіальний музей І.К.Карпенка-Карого міста Кропивницького”, КЗ “Олександрійський міський музейний центр імені Худякової А.Ф.”, співробітники КУ “Кіровоградське обласне відділення Пошуково-видавничого агентства “Книга Пам’яті України”, Державного архіву Кіровоградської області.

Тематика конференції включала такі питання: архівна справа в Україні: досвід та перспективи; соціально-економічне життя, наука, освіта, техніка та архітектура в історико-краєзнавчих дослідженнях; спадщина діячів науки, літератури, культури та мистецтва в архівних документах; етносоціальні та генеалогічні реконструкції на матеріалах архівних фондів; пам’яткоохоронні дослідження та археографія.

У вступній промові директор Державного архіву Кіровоградської області, голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України Олег Бабенко привітав учасників конференції, які взяли участь дистанційно, відзначивши актуальність обраної тематики.

Матеріали наукової конференції, підготовлені її учасниками – науковцями, істориками, краєзнавцями, архівістами, відображають історію архівної справи на Кіровоградщині та коротко знайомлять з найбільш цікавими сторінками колекції фондів архіву.

Під час підготовки доповідей учасниками конференції було використано майже винятково документи Державного архіву Кіровоградської області, періодику минулого (з довідково-інформаційного фонду Державного архіву Кіровоградської області та обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.Чижевського).

Результати досліджень учасників конференції будуть опубліковані у спеціальному випуску видання, що продовжується “Між Бугом і Дніпром. Науково-краєзнавчий вісник Центральної України”.

Історія життя архіву

У рамках проведення конференції презентовано інформаційно-просвітницький проєкт “Історія життя архіву, або доторкнись і дізнайся”, створений з нагоди 95-ти річчя Державного архіву Кіровоградської області, який розміщено на офіційному вебсайті Державного архіву Кіровоградської області.

Джерело:
Державний архів Кіровоградської області

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *